Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Wegański składnik pełen witamin. Tofu w codziennej diecie
Sara Karmańska
Sara Karmańska 28.04.2024 16:11

Wegański składnik pełen witamin. Tofu w codziennej diecie

kobieta w kuchni, tofu
Fot. Canva/Victoria Gnatiuk, Getty Images, Polina Tankilevitch, Pexels

Tofu jest produktem, który zyskuje popularność w ostatnich latach. Wraz ze wzrostem wegetarianizmu i weganizmu, jedzenie, które wcześniej nie było tak łatwo dostępne, można dostać nawet w popularnych dyskontach. Ten składnik ma jednak pewne dobroczynne właściwości i warto włączyć go do swojej diety.

Czym jest tofu?

Tofu wywodzi się z Azji i jest popularnym składnikiem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. To twaróg sojowy, który powstaje z mleka sojowego poprzez jego skrzepienie przy użyciu soli morskiej lub kwasu cytrynowego. Następnie powstaje serwatka i masa biała, która następnie formowana jest w kostki lub bloki. 

Jest bogatym źródłem białka roślinnego, a także zawiera innych składników odżywczych, jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Tofu można smażyć, grillować, piec, dusić, a także dodawać do zup, sałatek czy dań makaronowych

tofu, fot. Canva HandmadePictures, Getty Images.jpg
Fot. Canva/HandmadePictures, Getty Images.
Te ryby to złoto dla zdrowia! Wprowadź je do jadłospisu i poczuj się lepiej Pijesz szklankę mleka przed snem? Tak wpływa to na twój organizm

Do czego wykorzystywać tofu?

Tofu bywa często wykorzystywane jako zamiennik mięsa w diecie. Dzięki swojej konsystencji i smakowi można łatwo dostosować go do różnych dań. Produkt ma łagodny i delikatny smak, dzięki czemu można go wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i słonych

Efekt końcowy zależy w dużej mierze od tego, co do niego dodamy. Tofu przyjmuje smaki i aromaty przypraw lub marynat, w których został obtoczony. Tofu świetnie sprawdzi się nie tylko jako składnik potraw obiadowych, ale również jako wegańska wersja jajecznicy zwana tofucznicą czy składnik ciast i deserów. 

tofu, fot. Canva 4kodiak, Getty Images.jpg
Fot. Canva/4kodiak, Getty Images

ZOBACZ TEŻ: Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej

Zdrowotne zalety tofu

Tofu ma wiele zalet dla zdrowia. Produkt zawiera fitoestrogeny, które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów. W związku z tym jego jedzenie może łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiegać niektórym nowotworom takim jak rak piersi czy rak prostaty

Dodatkowo fitoestrogeny mogą przyczynić się do poprawy parametrów krwi, w tym spadku stężenia “złego” cholesterolu LDL czy obniżenia ciśnienia tętniczego. Tofu może ponadto chronić przed zachorowaniem na osteoporozę. Białko sojowe ma także korzystny wpływ na wątrobę – badania wykazały, że w przypadku osób otyłych znacząco redukuje odkładanie się tłuszczu w tym narządzie. 

Z tofu nie powinno się jednak przesadzać. Jak wykazali naukowcy, jego wysokie spożycie – co najmniej raz dziennie – może mieć negatywny wpływ na pamięć, szczególnie u osób po 68. roku życia. Duża ilość fitoestrogenów może bowiem zwiększać ryzyko demencji u osób starszych. Tofu w dużych dawkach może mieć także niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy

tofu, fot. Canva Amarita, Getty Images Pro.jpg
Fot. Canva Amarita, Getty Images Pro
tofu, fot. Canva bhofack2, Getty Images Pro).jpg
Fot. Canva/bhofack2, Getty Images Pro