Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze
Fot. Canva/Halfpoint

Przechowuj pomidory szypułką do dołu. Będą zdrowsze i smaczniejsze

30 lipca 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Większość osób słyszało, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką, aby dłużej pozostały smaczne i świeże. Ale to nie wszystko. Inna drobna zmiana przyzwyczajenia wystarczy, by dłużej cieszyć się ich lepszym smakiem.

Pomidory szybko się psują. Chodzi o wodę

Pomidory składają się w 93 procentach z wody , a ich skórka jest bardzo cienka. Każde naruszenie skórki powoduje, że do pomidora dostaje się więcej powietrza. W ten sposób mogą zacząć się procesy gnilne .

Gdy odrywamy szypułkę, naruszamy skórkę pomidora. Ułatwiamy w ten sposób dostanie się do powietrza do jego wnętrza. To dlatego pomidory z urwaną szypułką należy przechowywać inaczej niż te, które mają jeszcze całą łodygę.

Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161140.632.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Cisza na osiedlach między 22:00 a 6:00 to mit. Policja wyjaśnia, kiedy może interweniować
Mądre życzenia SMS dla seniora. 24 przykłady na wiele okazji

Szypułką do góry czy do dołu? To ma wielkie znaczenie

Magazyn kulinarny "Cook's Illustrated" przeprowadził eksperyment. Zostawił na kilka dni w kuchni w temperaturze pokojowej dwie partie pomidorów z urwanymi szypułkami: jedną położył szypułką do góry, w drugie odwrotnie .

Okazało się, że pomidory leżące szypułką do dołu pleśniały znacznie wolniej niż te przechowywane odwrotnie.

Dlaczego tak się dzieje? To proste. Przechowywanie pomidora w temperaturze pokojowej miejscem po "ogonku" w dół pozwala nieco lepiej chronić pomidory i zapobiega dostawaniu się powietrza przez odsłonięte miejsce w pobliżu szypułki. Dzięki temu tak przechowywane pomidory dłużej pozostały świeże.

Pomidory poza lodówką czy w lodówce? Naukowcy nie są zgodni

Często słyszymy też radę, że pomidory lepiej przechowywać poza lodówką . Przeprowadzono nawet kilka badań naukowych na ten temat.

Projekt bez nazwy - 2024-07-29T161246.255.jpg
Fot. Canva/AfricaImages

Większość naukowców jest zdania, że już przy temperaturach poniżej 10 stopniach Celsjusza w pomidorach zaczyna wytwarzać się związek (zwany (Z)-3-heksenalem), który odpowiada za pogorszenie się ich smaku .

Dla zachowania walorów smakowych rzeczywiście lepiej nie przechowywać więc pomidorów w lodówce . Poza nią co prawda krócej pozostaną świeże, ale temu zaradzić można przez przechowywanie ich szypułką do dołu i koniecznie wyjęte z wszelkich foliowych opakowań.

Weźmiesz ślub, stracisz świadczenie z ZUS. Ważna zmiana dla seniorów
Leć do kuchni po ten gadżet i ciesz się wymarzonymi włosami. Ten sposób to hit
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy