Ryba zdrowa jak łosoś. Ze sklepów znika błyskawicznie
Dietetycy twierdzą, że powinniśmy ją jeść przynajmniej raz w tygodniu, a smakosze chwalą za pyszny, delikatny smak. Ostrobok to morska ryba bogata w cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne. Problem może być tylko z zakupem. Gdy tylko w sklepach pojawią się świeże ostroboki, znikają z lodówek błyskawicznie. Wiadomo, skąd popularność tej niewielkiej ryby.
Ostrobok: delikatny przysmak prosto z morza
Kucharze i smakosze cenią ostroboka za niezwykle miękkie mięso. Ma bardzo delikatny smak: jest subtelnie słony z delikatną nutą słodyczy . Dzięki temu nadaje się do wielu potraw , w tym sałatek. Sprawdzi się zarówno na patelni, na grillu, w piekarniku czy na parze.
Ostrobok jest bogaty w cenne witaminy i składniki mineralne . Znajdziemy w nim:
- witaminy z grupy B,
- potas,
- żelazo
- jod,
- fosfor,
- selen,
- kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
Ostrobok zawiera bardzo mało szkodliwych metali ciężkich , w przeciwieństwie do większych ryb, takich jak tuńczyk. Dietetycy polecają ostroboka jeszcze z jednego powodu. Okazuje się, że dorównuje tak popularnym rybom jak łosoś, śledź czy makrela .
Rola ostroboka w diecie. Eksperci tłumaczą, jak często go jeść
Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego przedstawił zalecenia dotyczące spożywania ryb. Przeciętna dorosła osoba powinna jeść ryby 2 razy w tygodniu , w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie. Tutaj ostrobok znakomicie sprawdzi się jako taki dodatek do zdrowej diety .
Ostrobok zalicza się bowiem właśnie do ryb tłustych . Zawiera od 7 do 15 proc. tłuszczu, co plasuje go wśród tak znanych ryb jak łosoś, makrela, śledź czy sardynka.
Co daje nam jedzenie tłustych ryb - takich jak ostroboki? Gatunki te są bardzo bogate w kwasy omega-3, co przekłada się na zmniejszanie ryzyka nadciśnienia , choroby wieńcowej, udarów, ograniczenie poziomu złego cholesterolu, a także na obniżenie ryzyka chorób takich jak nowotwory, Alzheimer czy demencja.
Ostrobok: ile kosztuje i gdzie kupić?
W popularnych sieciach takich jak Lidl czy Biedronka świeże ostroboki pojawiają się niezwykle rzadko , a jeżeli już trafią na półki, to znikają błyskawicznie.
Orientacyjna cena według sklepów rybnych to 119 – 129 zł za kilogram . Jeden ostrobok waży od 200 do 500 gramów.
O wiele łatwiej znaleźć ostroboki już po obróbce: popularne są ostroboki w oliwie (od 11 zł za puszkę) oraz suszone (ok. 7-8 zł za paczkę). Zdarzają się też ostroboki wędzone jak makrela (od 19 do 25 zł za tuszę).