Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Te warzywa chłoną pestycydy jak gąbka. Eksperci ocenili szkodliwość
Fot. Canva/Pixelshot

Te warzywa chłoną pestycydy jak gąbka. Eksperci ocenili szkodliwość

8 września 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Znamy wyniki badań na temat szkodliwych substancji w owocach i warzywach dostępnych w Polsce. Z raportu, który opublikował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, wynika, że najwięcej pozostałości po pestycydach znaleziono w trzech produktach. Czy stanowi to zagrożenie dla zdrowia?

Zbadano żywność z UE. Większość zdrowa, ale są wyjątki

EFSA to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Zajmuje się badaniem istniejących i nowych zagrożeń związanych z żywnością . Organizacja co jakiś czas bada pobrane losowo próbki z 12 rozmaitych produktów spożywczych.

W ostatnim badaniu były to bakłażany, banany, brokuły, grzyby uprawne, grejpfruty, melony, papryka słodka, winogrona, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, pszenica, tłuszcze wołowy oraz jaja kurze.

Łącznie pobrano ponad 87 tysięcy próbek tych produktów ze wszystkich krajów Unii Europejskiej. Analiza wyników pokazuje, że 96 proc. próbek spełniało dopuszczalne normy zdrowotne , ale były takie, które wykazały się największym zanieczyszczeniem.

Projekt bez nazwy - 2024-09-08T122705.026.jpg
Fot. Canva/Pyiato
Różnica między numerem 112 a 999. W ten sposób szybciej dostaniesz pomoc
Ceny w salonach fryzjerskich to absurd. To dlatego kobiety płacą więcej

Pestycydy w popularnych owocach i warzywach

Pozostałości pestycydów znajdują się na wielu warzywach i owocach, lecz w większości przypadków nie stanowią one zagrożenia dla ludzi.

  • Z puli produktów spożywczych zbadanych przez EFSĘ najbardziej zanieczyszczone resztkami pestycydów okazały się winogrona, grejpfruty i banany.
  • Inne badanie zawartości pestycydów, przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wskazuje też pomelo, herbatę, winogrona, truskawki oraz rukolę.

Jak wskazuje raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, nie są to zanieczyszczenia istotne z punktu widzenia zdrowia , ale sytuację należy monitorować na bieżąco.

Najmniej pozostałości po chemicznych środkach do zwalczania szkodników roślin znaleziono zaś w brokułach, bakłażanach i grzybach .

Czy pozostałości pestycydów są szkodliwe?

Jak jednoznacznie stwierdza Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej , “korzyści wynikające ze spożywania owoców i warzyw są znacznie większe niż ryzyko związane z obecnością w nich śladowych poziomów pozostałości pestycydów.”

Nie trzeba więc obawiać się zakupów. Nad bezpieczeństwem żywności w Polsce i zawartością pestycydów czuwa m.in. Państwowa Inspekcja Sanitarna , a polskie i europejskie normy odnośnie jakości żywności są niezwykle rygorystyczne.

Tajemnica pogrzebu Krzysztofa Klenczona. W pierwszym rzędzie usiadła nieznajoma
W "Kawalerii powietrznej" oglądała go cała Polska. Po latach wyjechał z kraju
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy