To trzeba jeść, by zachować dobry wzrok. Jedno warzywo jest szczególnie ważne
Gdy myślimy o zdrowej diecie, najczęściej zależy nam na zachowaniu odpowiedniej wagi, wzmocnieniu odporności i zdobyciu dawki energii. Wiele osób zapomina o jednym. W codziennym menu powinny znaleźć się składniki, dzięki którym nasze oczy będą zdrowe przez długie lata. Co jeść, by cieszyć się dobrym wzrokiem?
Jak dbać o oczy?
Nigdy nie jest za późno, by zatroszczyć się o wzrok. Zdrowe oczy to mniejsze ryzyko poważnych chorób oraz po prostu większy komfort codziennego życia. By spowolnić proces starzenia się oczu, trzeba wyrobić w sobie szereg nawyków.
Lekarze zalecają m.in. regularne badania u okulisty, troskę o odpowiednie oświetlenie przy czytaniu, dobór odpowiednich okularów lub soczewek, ale przede wszystkim dietę pełną składników, dzięki którym nasze oczy będą wypoczęte, sprawne i odpowiednio chronione.
To zapewni sokoli wzrok
Na liście owoców i warzyw, których nie może zabraknąć w menu każdej osoby dbającej o oczy, znajdziemy owoce cytrusowe. Są świetnym źródłem witamin A i C. To zmniejszy ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Świetny pomysł to pomarańcza jako deser i sok z cytryny jako dodatek do herbaty.
Zaskakującą pozycją jest cebula. Jest bogata w siarkę i wspomaga produkcję glutationu, który wzmacnia i zwiększa trwałość soczewki oka . Jej największa zaleta: pasuje właściwie do każdego dnia. Można dodać ją do kanapki lub sałatek.
Oczy lubią zieleń
Zwykło się sądzić, że te warzywa można albo kochać, albo nienawidzić. Warto jednak przekonać się do szpinaku i brukselki. Chronią nasze oczy przed chorobami, w tym przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Odpowiednio przyrządzone będą smakować nawet sceptykom!
Inny zapomniany "zielony" towarzysz diety dobrej dla oczu to brokuł. Zdecydowanie zbyt rzadko gości na naszych stołach. Wielu dietetyków nazywa wręcz brokuł "superwarzywem". Wzmacnia wzrok i zawiera składniki, które nie tylko walczą z zaćmą, ale też chronią oczy przed światłem słonecznym i tym emitowanym przez ekrany telewizorów, komputerów i smartfonów.
Coś na przekąskę między posiłkami
O oczy można zadbać także między głównymi posiłkami. Warto mieć w szafce na łakocie dwa produkty, które są nie tylko smaczne, ale dodadzą naszym oczom niezbędnych składników. Mowa o ziarenkach słonecznika oraz o gorzkiej czekoladzie.
Słonecznik bogaty jest w witaminy z grupy B. Ten składnik wpływa na zachowanie ostrości widzenia i przeciwdziała zmęczeniu oczu. W sklepach można dostać pestki już obrane, dzięki czemu łatwo przekąsić je oglądając ulubiony program w telewizji. Z kolei gorzka czekolada jest dobrym źródłem flawonoidów. Odpowiadają one za poprawę ostrości wzroku i poprawiają go przez zwiększenie ukrwienia oczu.
Do diety warto dodać też marchew, jajka i orzechy (zwłaszcza włoskie). Trzeba pamiętać, że spożywanie tych przysmaków nie zwalnia nas jednak z podstawowej, codziennej troski o oczy. Mowa tu głównie o badaniach kontrolnych u okulisty. Są też sprawdzone domowe sposoby na ulgę dla bolących oczu: rumianek działa łagodząco na zmęczone oczy, a szałwia lekarska niweluje zaczerwienienia i podrażnienia.
Dbajmy o wzrok. To dzięki niemu odbieramy około 80 proc. sygnałów z otaczającego nas świata. Dobry wzrok to gwarancja dobrego samopoczucia i prawidłowego wykonywania naszych codziennych obowiązków.