Użyj tego do ciasta zamiast jajek. Świetna alternatywa dla wegan
Jajka to podstawa wielu dań i wypieków. Chętnie jemy je na śniadanie lub kolację, dodajemy do sałatek, ciast i innych potraw. Jednak nie każdy może po nie sięgać. Czasem przemawiają za tym względy zdrowotne, a czasem etyczne. Co wtedy? Jak się okazuje, jest jeden produkt, którym z powodzeniem można zastąpić jajka.
Czy wegetarianie i weganie mogą jeść jajka?
Zarówno dieta wegańska jak i dieta wegetariańska opierają się przede wszystkim na rezygnacji z jedzenia mięsa. Między nimi są jednak dwie, zasadnicze różnice. Wegetarianizm wyklucza jedzenie istot żywych, takich jak zwierzęta, a nawet ryby i owoce może. Tutaj dopuszczalne jest jednak spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak m.in. sery, jajka i nabiał. Z kolei weganie nie jedzą niczego, co pochodzi od zwierząt. W ich diecie nie znajdziemy ani jajek, ani mleka, ani serów i jogurtów.
Przejście na wegetarianizm bądź weganizm może być podyktowane kilkoma względami. Czasem przemawiają za tym problemy zdrowotne - np. choroby sercowo-naczyniowe, wysoki cholesterol czy też alergie pokarmowe. Rezygnacja z jedzenia mięsa często podyktowana jest też względami etycznymi dotyczącymi niehumanitarnego traktowania zwierząt przeznaczonych na ubój.
Siemię lniane jako alternatywa dla jajek
Weganie i wegetarianie muszą się czasem mocno nagimnastykować, by przy braku pokarmów odzwierzęcych zaspokoić potrzeby organizmu na wszystkie ważne składniki odżywcze. Niemały problem stanowią jajka, chociaż kwestia ta dotyczy wyłącznie wegan. Jajka, jak wiadomo, są podstawą wielu dań i wypieków. Oczywiście, nie ma problemu, by zrezygnować z jajecznicy na niedzielne śniadanie, ale co z przygotowaniem np. różnego rodzaju ciast? Warto też pamiętać, że jajka dostarczają wielu cennych substancji potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu.
Jak się okazuje, świetnym zamiennikiem jaj może być siemię lniane. W zmielonej formie doskonale nadaje się do różnego rodzaju wypieków. Wystarczy wymieszać siemię lniane z wodą w proporcji 1:3, a następnie dodać do przygotowywane ciasta. Siemię odpowiednio je zwiąże, sprawi, ze nie będzie się rozlatywać, a do tego zapewni mu sprężystość.
Korzystne właściwości siemienia lnianego
W poszukiwaniu najlepszych alternatyw dla produktów pochodzenia odzwierzęcego warto pamiętać o siemieniu lnianym, bo w swoim składzie ma wiele substancji odżywczych korzystnie oddziałujących na organizm.
Siemię lniane łagodzi objawy wielu chorób, głównie ze strony układu pokarmowego i jest doskonałym źródłem błonnika, który stanowi ponad 1/4 masy ziaren. W swoim składzie zawiera też kwasy omega 3, witaminy A, C, E i F oraz minerały takie jak wapń, magnez czy fosfor.