Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Wszyscy zachwycają się tymi cynamonkami. Dodaję do nich popularne warzywo
fot. Canva/Jennifer_Sharp

Wszyscy zachwycają się tymi cynamonkami. Dodaję do nich popularne warzywo

13 sierpnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Cichocka

W ostatnim czasie cynamonki podbiły serca Polaków, a w sieci mnożą się kolejne przepisy na ten słodki specjał. Jedna z internautek pochwaliła się, że dodaje do nich warzywo. Choć to połączenie może wydawać się bardzo odważne, warto przekonać się do potrawy, wykonując ją własnoręcznie.

Polacy pokochali cynamonki

Bułki cynamonowe , potocznie nazywane cynamonkami, oryginalnie pochodzą ze Szwecji . Kraj ten słynie z wypieku i mówi się, że to właśnie w Skandynawii można zjeść najsmaczniejszą bułkę cynamonową. W tamtym miejscu nazywają się Cinnamon Roll albo Cinnamon Buns , z powodu charakterystycznego zwinięcia ciasta.

Najczęściej wykonane są z miękkiego i niebywale sprężystego ciasta drożdżowego , wypełnionego cynamonowym nadzieniem , wykonanym na palonym maśle. Nie można zapomnieć również o charakterystycznej, lukrowej polewie . Całość stanowi prawdziwą ucztę, a wiele osób decyduje się je przyrządzać samodzielnie w domu.

cynamonki
fot. Canva/Olga Mazyarkina
Zmiany w Biedronce. Wszystko przez święto Matki Boskiej Zielnej
W Action za 6,95 zł. Wygładza zmarszczki jak drogi krem

Cynamonki z dodatkiem warzywa

W sieci znajdziemy wiele przepisów na cynamonki, jednak jeden z nich przykuwa szczególną uwagę. Mowa o cynamonkach, w których nadzieniu pojawiła się cukinia .

Autorka nagrania poinformowała, że sezon na cukinie w pełni i warzyw ma aż nadmiar, dlatego postanowiła dodawać je wszędzie, nawet do słodkiego ciasta. Decyzja ta okazała się strzałem w dziesiątkę, a swoim pomysłem udowadnia, jak wszechstronne potrafią być warzywa. Jak je zatem przyrządzić?

Przepis na cynamonki z cukinią

Autorka przepisu twierdzi, że cukinii nie czuć w cynamonkach, za to dzięki niej ciasto jest wilgotne i miękkie . Warzywo trafiło do nadzienia, razem z cukrem, cynamonem i masłem.

Ciasto zaś przygotowała tak, jak robi się to klasycznie, czyli:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.

Nadzienie:

  • 70 g masła,
  • 3 łyżki mielonego cynamonu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • starta cukinia.

Nagranie z cynamonkami z cukinii zobaczycie poniżej:

ZUS wysyła listy do Polaków. Chodzi o 1900 zł dodatku do emerytury
"Córka zabrała mnie na all inclusive. Ośmieszyłam się. Aż zrobiło się zbiegowisko"
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Cichocka

Z wykształcenia inżynier, z zawodu wydawczyni. Przepełniona kreatywnymi pomysłami miłośniczka rękodzieła i podróży.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy