Wszyscy zachwycają się tymi cynamonkami. Dodaję do nich popularne warzywo
W ostatnim czasie cynamonki podbiły serca Polaków, a w sieci mnożą się kolejne przepisy na ten słodki specjał. Jedna z internautek pochwaliła się, że dodaje do nich warzywo. Choć to połączenie może wydawać się bardzo odważne, warto przekonać się do potrawy, wykonując ją własnoręcznie.
Polacy pokochali cynamonki
Bułki cynamonowe , potocznie nazywane cynamonkami, oryginalnie pochodzą ze Szwecji . Kraj ten słynie z wypieku i mówi się, że to właśnie w Skandynawii można zjeść najsmaczniejszą bułkę cynamonową. W tamtym miejscu nazywają się Cinnamon Roll albo Cinnamon Buns , z powodu charakterystycznego zwinięcia ciasta.
Najczęściej wykonane są z miękkiego i niebywale sprężystego ciasta drożdżowego , wypełnionego cynamonowym nadzieniem , wykonanym na palonym maśle. Nie można zapomnieć również o charakterystycznej, lukrowej polewie . Całość stanowi prawdziwą ucztę, a wiele osób decyduje się je przyrządzać samodzielnie w domu.
Cynamonki z dodatkiem warzywa
W sieci znajdziemy wiele przepisów na cynamonki, jednak jeden z nich przykuwa szczególną uwagę. Mowa o cynamonkach, w których nadzieniu pojawiła się cukinia .
Autorka nagrania poinformowała, że sezon na cukinie w pełni i warzyw ma aż nadmiar, dlatego postanowiła dodawać je wszędzie, nawet do słodkiego ciasta. Decyzja ta okazała się strzałem w dziesiątkę, a swoim pomysłem udowadnia, jak wszechstronne potrafią być warzywa. Jak je zatem przyrządzić?
Przepis na cynamonki z cukinią
Autorka przepisu twierdzi, że cukinii nie czuć w cynamonkach, za to dzięki niej ciasto jest wilgotne i miękkie . Warzywo trafiło do nadzienia, razem z cukrem, cynamonem i masłem.
Ciasto zaś przygotowała tak, jak robi się to klasycznie, czyli:
- 250 ml ciepłego mleka,
- 2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 70 g miękkiego masła,
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Nadzienie:
- 70 g masła,
- 3 łyżki mielonego cynamonu,
- 1/2 szklanki cukru,
-
starta cukinia.
Nagranie z cynamonkami z cukinii zobaczycie poniżej: