Zabraniali kłaść pomidora i ogórka na kanapkę. Tych produktów nie wolno łączyć?
Część specjalistów z zakresu żywienia wskazuje, że nie należy łączyć ze sobą surowego ogórka oraz pomidora, ponieważ w zestawieniu produkty te mogą nie tylko tracić swoje cenne składniki odżywcze, ale także niekorzystnie wpływać na organizm. Czy rzeczywiście takie połączenie może nam zaszkodzić? Jak się okazuje, jest w tym tylko ziarno prawdy.
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
Pomidor i ogórek to, wydawałoby się, idealne połączenie. Pasują do kanapek, do sałatki czy jako dodatek do obiadu. Specjaliści do spraw żywienia wskazują jednak, że do łączenia tych produktów należy podchodzić bardzo ostrożnie. Dlaczego?
Powodem są substancje zawarte w obu tych produktach — przede wszystkim w ogórku, który jest głównym sprawcą całego zamieszania. Ogórek w swoim składzie posiada bowiem askorbinazę, czyli enzym, który utlenia witaminę C , będącą z kolei jedną z głównych witamin zawartych w pomidorach.
To oznacza, że
połączenie ogórka z pomidorem może skutkować pozbawieniem czerwonego
warzywa
swoich cennych właściwości.
Ogórek pozbawi jej witaminy C, a tym samym nie trafi ona do naszego organizmu. Już kilka kropel soku z ogórka może doprowadzić do utraty tej witaminy.
W tych przypadkach możesz łączyć ogórka z pomidorem
Mimo że ogórek może pozbawiać pomidora cennej witaminy C , to jednak ich łączenie nie jest bezwzględnie zakazane. Warto bowiem wiedzieć, że askorbinaza uaktywnia się na skutek niszczenia struktury komórkowej, czyli np. w procesie krojenia. Ogórek w surowej formie, nieobrany i niepokrojony, może spokojnie leżeć koło pomidora i z pewnością mu nie zaszkodzi.
Co więcej, szkodliwe działanie ogórka na witaminę C można skutecznie zniwelować. Wystarczy dodać do potrawy kilka kropel soku z cytryny bądź z limonki , które wpłyną na obniżenie pH, co z kolei sprawi, że askorbinaza będzie utleniała witaminę C dużo wolniej. Dzięki temu będziemy mieli szansę na dostarczenie jej do organizmu.
Ponadto, do procesu utleniania dochodzi
tylko w momencie zetknięcia się ogórka z pomidorem
, a to oznacza, ze jeśli położysz oba warzywa na kanapce, ale w taki sposób, by nie mogły się dotykać, a do tego nie będziesz przeżuwać ich razem, wtedy nie dojdzie do utleniania witaminy C.
Inne, niekorzystne połączenia. Tych produktów lepiej nie podawać razem
Połączenie pomidora i ogórka nie zaszkodzi zdrowiu, ale nie ma też większego sensu, ponieważ pozbawi ogórka cennej witaminy. Jak się jednak okazuje, to niejedyne połączenie, którego lepiej unikać. Wśród produktów, których nie należy ze sobą łączyć znajdują się:
- Ogórek + każde warzywo bogate w witaminę C
- Kawa + mięso
- Ryby + brokuły (wyjątek: ugotowane brokuły)
- Jarmuż + nabiał
- Herbata + produkty zbożowe
- Herbata + cytryna
- Czerwone mięso + wino
- Kiwi i ananas + żelatyna