Nigdy nie jedz tych pomidorów. Skończy się bólem brzucha, a nawet gorzej
Soczyste i czerwone pomidory nieodłącznie kojarzą nam się z latem. To właśnie wtedy warzywa te mają najlepszy, słodkawy smak. Niewiele osób jednak wie, że pomidory zawierają w swoim składzie substancję, która może być szkodliwa dla zdrowia! Dlatego niektóre z tych warzyw powinniśmy omijać szerokim łukiem.
Pomidory to cenne źródło witamin i minerałów. Wartości odżywcze pomidorów
Pomidory to warzywa z rodziny psiankowatych, które pochodzą z Peru, ale już wiele lat temu zadomowiły się również w Polsce, stając się jednym z podstawowych produktów w diecie Polaków. Obecnie można wyróżnić wiele odmian pomidorów, charakteryzujących się odmiennym kształtem, wielkością, a nawet kolorem. Warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu, bo zawierają szereg cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Co ważne, są też niskokaloryczne i w dużej mierze składają się z wody, dzięki czemu idealnie sprawdzą się u osób na diecie.
Jakie wartości odżywcze można znaleźć w pomidorach? Na pierwszy rzut oka wysuwa się bogactwo witamin. W pomidorach można bowiem znaleźć witaminę A, witaminę C, K oraz witaminy z grupy B, w tym duże ilości witaminy B6. Nie można także zapomnieć o cennych minerałach, takich jak magnez, kwas foliowy, potas, mangan czy fosfor. W warzywach tych nie brakuje również białka i błonnika. Jednak najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen - najsilniejszy przeciwutleniacz z grupy karatenoidów, który odpowiada m.in. za opóźnienie procesów starzenia się.
Co daje jedzenie pomidorów?
Pomidory zawierają wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu nie powinny być pomijane w codziennej diecie. Ich jedzenie może w korzystny sposób wpłynąć na organizm i działanie wielu narządów. Składniki zawarte w pomidorach:
- wspomagają pracę serca i zmniejszają ryzyko zawału,
- opóźniają procesy starzenia się,
- wzmacniają odporność,
- zmniejszają ryzyko raka wątroby oraz raka prostaty, płuc i żołądka,
- regulują ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- wspomagają pracę tarczycy,
- korzystnie wpływają na układ nerwowy,
- chronią przed oparzeniami słonecznymi,
Pomidory nie są jednak wskazane osobom mającym wrażliwy przewód pokarmowy i zmagającymi się np. ze zgagą. Niestety, warzywa te mogą nasilać nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. To oczywiście nie oznacza, że nigdy nie można po nie sięgnąć! Pomidory powinny być w diecie, ale niektóre osoby muszą uważać z ich ilością oraz zadbać o to, by były dokładnie obrane ze skórki.
Tych pomidorów nigdy nie jedz! Zawierają szkodliwy składnik
Mimo całego dobroczynnego wpływu warzyw na organizm są takie pomidory, od których powinniśmy się trzymać z daleka. Chodzi o... pomidory zielone, czyli niedojrzałe (nie mylić z naturalnie dojrzałymi pomidorami o zielonej barwie). Wszystko dlatego, że zielone części pomidorów, w tym też m.in. liście, zawierają substancję zwaną solaniną. To organiczny, a zarazem toksyczny związek chemiczny, który może powodować poważne zatrucia pokarmowe.
Spożycie jej w dużych ilościach może powodować nudności, wymioty, biegunkę, a nawet podrażnienie ośrodkowego układu nerwowego, śpiączkę i napady drgawkowe. U osób niedożywionych i nieodpowiednio leczonych zdarzały się także zatrucia prowadzące do śmierci. To właśnie dlatego definitywnie powinno się unikać jedzenia niedojrzałych, zielonych pomidorów, bo zawartość solaniny wynosi w nich aż 500 mg na 1 kg warzywa. Dla porównania: w pomidorach dojrzałych jest jej zaledwie 5 mg na 1 kg.