Zastąp pietruszkę tą zieleniną. Oczyszcza krew i wzmacnia odporność
Zazwyczaj, kiedy gotujemy, dodajemy do posiłków pietruszkę, koperek, szczypior, bazylię czy inne popularne i dostępne zieleniny. Nie wielu wie jednak, że jest dla nich alternatywa, która wpływa na zdrowie niezwykle korzystnie.
Łatwo pomylić ją z pietruszką
Na pierwszy rzut oka jej listki można pomylić z pietruszką. Jej lekko słodkawy, anyżowy smak nie pozostawia wątpliwości, że jest czymś innym. Chodzi o trybulę — to niezwykle cenna, odżywcza roślina.
Chociaż znana od wieków, to tak naprawdę dopiero zyskuje na popularności. Sprawdzi się zarówno jako dodatek w diecie, jak i w formie herbatki. Jak działa trybula i na co ma najkorzystniejszy wpływ?
Aromatyczny dodatek do rosołu wielu uważa za chwast. Trik na smaczną potrawę Wybudziła się ze śpiączki po dwóch miesiącach. "Wróciłam do pustego domu"Jak trybula działa na organizm?
Trybula przede wszystkim ma działanie oczyszczające i podnoszące odporność. Poprawia trawienie, łagodzi wzdęcia i stymuluje pracę nerek. Zawiera olejek eteryczny, który jest niezwykle bogaty w składniki mające zbawienny wpływ na organizm.
Okres kwitnienia trybuli przypada na maj i czerwiec. Kwitnie na biało, a późnym latem jej liście stają się purpurowe. Ta roślina działa także rozgrzewająco i pobudza psychicznie, dlatego świetnie sprawdzi się w nadchodzącym ciemnym i zimnym okresem jesiennym. Jej chyba największą zaletą jest działanie detoksykujące — pomaga w oczyszczaniu krwi z toksyn. Jak najlepiej korzystać z jej dobrodziejstwa?
ZOBACZ TEŻ: Najzdrowsze danie świata. Każdy powinien mieć zapas w kuchni
Jak stosować trybulę? Kiedy smakuje najlepiej?
Przede wszystkim nie wolno zbierać trybuli, która rośnie dziko. Łatwo pomylić ją z trującą rośliną, czyli z pietrasznikiem!
Trybula smakuje najlepiej, kiedy łodyżki mają długość nie większą niż 10 cm. Można stosować ją w formie naparu i nalewki zdrowotnej. W kuchni jej delikatne listki komponują się najlepiej z jajkami, kurczakiem i rybami. Drobno posiekana trybulka sprawdzi się jako dodatek do past, masła ziołowego, a nawet do sosu beszamelowego. Warto wspomnieć, że szybko więdnie, dlatego warto dodawać ją do potrawy bezpośrednio przed podaniem.
Trybulę można znaleźć na wybranych bazarach lub w sklepach internetowych.