Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najzdrowsze danie świata. Każdy powinien mieć zapas w kuchni
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 05.09.2024 06:00

Najzdrowsze danie świata. Każdy powinien mieć zapas w kuchni

kimchi
fot. Canva/loveallyson

To danie często serwowane jest jako przystawka albo dodatek do głównego posiłku. Kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, a w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, chociaż dostępne jest w wielu sklepach. O czym mowa?

Kimchi najzdrowszą potrawą świata

Kimchi to tradycyjne, koreańskie danie, po które chętnie sięgają nie tylko Azjaci. Masowo robią je w domach, często całymi rodzinami, by następnie dodawać je do wielu dań lub traktować jako przekąskę albo przystawkę. 

To nic innego jak fermentowana, kiszona kapusta, połączona z ostrą papryką i innymi warzywami, najczęściej marchewką, rzepą czy dymką. Jest bogata w witaminy z grupy B, a także C, A i K, a ponadto zawiera wapń, żelazo, fosfor, potas i dużą ilość błonnika. 

Co ciekawe, w 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę trafił na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

kimchi
fot. Canva/ma-no

Czym dokładnie jest kimchi?

Istnieje około 200 przepisów na wykonanie kimchi. Najczęściej jednak jest to fermentowana kapusta pekińska, połączona z rzodkiewką, rzepą, marchewką, czasem bakłażanem, porem, a nawet ogórkiem. Kluczowa jest tak pasta z kleiku ryżowego, papryczek gochugaru, imbiru, zalewy rybnej, szczypty cukru, soli, sosu sojowego, czosnku, dymki. Tradycyjnie kiszonkę robi się glinianym naczyniu i zakopuje pod ziemią.

Kimchi uważane jest za najzdrowszą potrawę świata, ponieważ ma niewiele kalorii, działa probiotycznie, przeciwzapalnie, reguluje florę jelitową, poziom cholesterolu i stymuluje układ odpornościowy.

kimchi
fot. Canva/chenghzu z Pixabay

Kimchi - przepis

Kimchi możecie zjeść nawet 24 godziny po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po około tygodniu. Koneserzy zajadają się również dojrzałą kiszonką, trzymaną około miesiąc. Aby ją wykonać, potrzebujecie pierwszego dnia:

drugiego dnia:

  • świeży imbir 30 g,
  • czosnek 20 g,
  • cebulę dymkę 35 g,
  • marchew 80 g,
  • cukier 50 g,
  • sos sojowy 50 g,
  • sos rybny 50 g,
  • chili w płatkach 35 g.

Pierwszym krokiem jest wtarcie w pokrojoną kapustę i rzepę soli i cukru. Należy wykonać to bardzo dokładnie, aby każdy liść został dobrze pokryty przyprawą. Poczekaj, aż puszczą soki i następnie przyciśnij warzywa czymś ciężkim tak, aby całe były przykryte własnym sosem. Odstaw do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia odcedź warzywa, a następnie przygotuj pastę. Połącz posiekany czosnek, imbir, chili, dymkę, marchewkę, sos sojowy, sos rybny, cukier i wodę tak, aby powstał gęsta pasta. Dokładnie wetrzyj ją w warzywa, a następnie przełóż do glinianego naczynia. Przechowuj w lodówce lub zakop w ziemi. Po tygodniu delektuj się pysznym kimchi. 

Wybór Redakcji