Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Najzdrowsze danie świata. Każdy powinien mieć zapas w kuchni
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 05.09.2024 06:00

Najzdrowsze danie świata. Każdy powinien mieć zapas w kuchni

kimchi
fot. Canva/loveallyson

To danie często serwowane jest jako przystawka albo dodatek do głównego posiłku. Kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, a w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, chociaż dostępne jest w wielu sklepach. O czym mowa?

Kimchi najzdrowszą potrawą świata

Kimchi to tradycyjne, koreańskie danie, po które chętnie sięgają nie tylko Azjaci. Masowo robią je w domach, często całymi rodzinami, by następnie dodawać je do wielu dań lub traktować jako przekąskę albo przystawkę. 

To nic innego jak fermentowana, kiszona kapusta, połączona z ostrą papryką i innymi warzywami, najczęściej marchewką, rzepą czy dymką. Jest bogata w witaminy z grupy B, a także C, A i K, a ponadto zawiera wapń, żelazo, fosfor, potas i dużą ilość błonnika. 

Co ciekawe, w 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę trafił na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

kimchi
fot. Canva/ma-no
To zrobił Klakson przed śmiercią. Szalona decyzja męża gwiazdy Top Model Babciowe również dla emerytów. Mogą zyskać prawie 600 zł. Jakie warunki trzeba spełnić?

Czym dokładnie jest kimchi?

Istnieje około 200 przepisów na wykonanie kimchi. Najczęściej jednak jest to fermentowana kapusta pekińska, połączona z rzodkiewką, rzepą, marchewką, czasem bakłażanem, porem, a nawet ogórkiem. Kluczowa jest tak pasta z kleiku ryżowego, papryczek gochugaru, imbiru, zalewy rybnej, szczypty cukru, soli, sosu sojowego, czosnku, dymki. Tradycyjnie kiszonkę robi się glinianym naczyniu i zakopuje pod ziemią.

Kimchi uważane jest za najzdrowszą potrawę świata, ponieważ ma niewiele kalorii, działa probiotycznie, przeciwzapalnie, reguluje florę jelitową, poziom cholesterolu i stymuluje układ odpornościowy.

kimchi
fot. Canva/chenghzu z Pixabay

Kimchi - przepis

Kimchi możecie zjeść nawet 24 godziny po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po około tygodniu. Koneserzy zajadają się również dojrzałą kiszonką, trzymaną około miesiąc. Aby ją wykonać, potrzebujecie pierwszego dnia:

drugiego dnia:

  • świeży imbir 30 g,
  • czosnek 20 g,
  • cebulę dymkę 35 g,
  • marchew 80 g,
  • cukier 50 g,
  • sos sojowy 50 g,
  • sos rybny 50 g,
  • chili w płatkach 35 g.

Pierwszym krokiem jest wtarcie w pokrojoną kapustę i rzepę soli i cukru. Należy wykonać to bardzo dokładnie, aby każdy liść został dobrze pokryty przyprawą. Poczekaj, aż puszczą soki i następnie przyciśnij warzywa czymś ciężkim tak, aby całe były przykryte własnym sosem. Odstaw do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia odcedź warzywa, a następnie przygotuj pastę. Połącz posiekany czosnek, imbir, chili, dymkę, marchewkę, sos sojowy, sos rybny, cukier i wodę tak, aby powstał gęsta pasta. Dokładnie wetrzyj ją w warzywa, a następnie przełóż do glinianego naczynia. Przechowuj w lodówce lub zakop w ziemi. Po tygodniu delektuj się pysznym kimchi.