Zbierz je w lesie i zrób syrop. Skarby na odporność i trawienie
Maj to sezon na młode pędy sosny, a czerwiec na młode szyszki sosny. Te składniki można wykorzystać do stworzenia aromatycznych syropów, konfitur, nalewek, a nawet galaretek. Tak przygotowane specjały nie tylko dobrze smakują, ale mają także prozdrowotne właściwości.
Syrop z młodych szyszek sosny
Młode szyszki sosny są naturalnym skarbem, który ma bardzo wiele do zaoferowania. Warto skorzystać z sezonu i przygotować przetwory, które z powodzeniem mogą służyć przez cały rok . Szczególnie dobrze sporządzić leczniczy syrop , który stanowi cenną broń w walce z przeziębieniami , które często przydarzają się jesienią.
Syrop sosnowy jest także dostępny w aptekach, między innymi pod nazwą Pini. Jednak wykonanie go samodzielnie w domu jest dziecinnie proste – wystarczy umyć i pokroić na plasterki zebrane szyszki, a następnie rozgnieść je, by przyspieszyć proces wypuszczania soku. Później trzeba już tylko ułożyć je warstwami w słoiku, przesypując je cukrem, a na koniec dodać odrobinę wody. Tak przygotowany słoik odstawiamy na maksymalnie 3 tygodnie w nasłonecznione miejsce. Następnie wystarczy już tylko przecedzić miksturę do słoiczka lub butelki, dokładnie zakręcić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zbieranie młodych szyszek sosny
Sezon na młode szyszki sosny zaczyna się w połowie maja. Kwiatostany sosnowe można zbierać aż do końca czerwca. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w ten składnik, warto wybierać drzewa położone z dala od dróg i często uczęszczanych szlaków . W innym przypadku możemy nazbierać szyszki, które będą brudne i pełne zanieczyszczeń.
Najlepiej zbierać małe, miękkie i zielone szyszki , które będą wydzielać przyjemny żywiczny zapach. Do ich zrywania warto założyć rękawiczki . Warto zabrać ze sobą także sekator albo bardzo ostry nóż . Należy pamiętać, że jeśli zbieramy młode pędy, nie możemy ogołocić z nich rośliny , ponieważ możemy jej zaszkodzić. Z tego samego powodu nie powinniśmy zbierać szyszek w ilościach hurtowych . Zebrane kwiatostany można później wykorzystać w kuchni do przygotowania wielu smacznych i zdrowych przetworów.
ZOBACZ TEŻ: Grzyb, który smakuje jak kurczak. Polacy omijają go szerokim łukiem
Na co pomagają młode szyszki sosny?
Przetwory z młodych szyszek sosny mają w sobie wiele cennych składników, które sprawiają, że warto po nie sięgać. Dzięki zawartym w nich witaminom C i A oraz flawonoidom wzmacniają odporność , poprzez stymulację układu immunologicznego , co chroni przed infekcjami i przeziębieniami. Ponadto szyszki mają działanie wykrztuśne , dlatego są nieocenionym wsparciem podczas kaszlu i bólu gardła, ponieważ pomagają udrożnić drogi oddechowe.
Młode szyszki sosny sprawdzą się także w przypadku innych dolegliwości. Regulują pracę układu trawiennego , poprawiając trawienie i łagodząc dolegliwości żołądkowe, a także dają zastrzyk energii dzięki bogactwu witamin z grupy B i minerałom, jak również działają przeciwzapalnie , pomagając w walce ze stanami zapalnymi w organizmie i łagodząc bóle stawów i mięśni.