Dodaj do herbaty i ciesz się wigorem. Eliksir młodości przygotujesz za grosze
Herbata to jeden z napojów, po który Polacy chętnie sięgają niemalże każdego dnia. I choć wielu dodaje do niej ulubione dodatki, jedna z przypraw wydaje się nieoczywista i mało popularna. Wbrew pozorom przynosi szereg korzyści.
Polacy uwielbiają herbatę
Prawdopodobnie w domu każdego z was jest herbata . Okazuje się, że Polacy uwielbiają ten napój, a wielu z nich sięga po nią codziennie. Okazuje się, że do Polski sprowadzanych jest rocznie ponad 30 000 ton herbaty, głównie czarnej. Średnio przypada więc 1 kilogram suszu na osobę , co zapewnia Polsce stabilną 4. pozycję w rankingu europejskim i 8. na świecie w spożyciu herbaty.
Prawie 80% Polaków pije herbatę codziennie , nawet latem, kiedy panują wysokie temperatury. To znacznie wyższy wynik w porównaniu z kawą, którą regularnie spożywa około 66% populacji.
Właściwości herbaty z pieprzem
Na rynku znajdziemy ogromną ilość rodzajów herbat, a każdą z nich możemy samodzielnie zmodyfikować, dodając swoje ulubione przyprawy czy cytrusy . Mało popularnym dodatkiem jest jednak świeżo zmielony pieprz , który jak się okazuje, może przynieść szereg korzyści zdrowotnych, a przede wszystkim spowalniających proces starzenia.
Herbata z pieprzem działa rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm, a tym samym ułatwia utrzymać wagę i pomaga w procesie chudnięcia. Czarny pieprz działa również antyoksydacyjnie. Ponadto pomaga walczyć z różnego rodzaju bólami brzucha i przyspiesza trawienie . Działa przeciwzapalnie i śmiało można ją pić podczas walki z przeziębieniem lub infekcją górnych dróg oddechowych.
Jak przygotować herbatę z pieprzem?
W tym przypadku najlepiej sprawdzi się herbata czarna . Możesz użyć produktu w formie suszu lub w torebce, jak wolisz. Zaparz herbatę w klasyczny sposób, a następnie dodaj do niej szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
Aby herbata zadziałała w odpowiedni sposób, pamiętaj, żeby pić ją, gdy jest ciepła . Jej smak może nie przypaść wszystkim do gustu, z powodu swojego charakterystycznego, nieco ostrego i gorzkiego smaku . W takim przypadku można złagodzić ją dodając cynamon, sok z cytryny lub odrobinę miodu.