Jadalne grzyby mogą zaszkodzić. Lasy Państwowe wydały komunikat
Ten błąd często popełniają początkujący grzybiarze, ale nie tylko. Lasy Państwowe przypominają, że w niektórych przypadkach nawet jadalne okazy mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia. Wszystko przez jeden zły nawyk podczas zbierania grzybów.
Źle przechowywane grzyby mogą zatruć. Nawet kurki
Jak przypominają Lasy Państwowe, nie bez powodu do zbierania grzybów tradycyjnie używa się koszy wiklinowych . Grzyby zaraz po zebraniu nadal wydzielają dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest ich prawidłowe przechowywanie. Najlepsze są do tego właśnie wiklinowe koszyki.
Należy unikać zbierania grzybów do plastikowych wiader , foliowych toreb czy woreczków. Nie przepuszczają one powietrza tak dobrze, jak koszyk. Nawet jadalne grzyby przechowywane w folii mogą ulec zaparzeniu . Wtedy szybko psują się i grożą zatruciem, gdy już trafią na stół.
Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy - przypominają Lasy Państwowe.
Jak przechowywać grzyby?
Zmiany jakościowe związków zawartych w grzybach są niewielkie, gdy są one przechowywane w temperaturze 5 stopni Celsjusza do 7 dni lub w 18 stopni Celsjusza przez 2 dni .
Gdy nie chcemy przyrządzić zebranych grzybów od razu, można je suszyć lub zamrozić . Do mrożenia najlepiej nadają się podgrzybki, kozaki, prawdziwki, maślaki, kurki , rydze i kanie . Są to grzyby ze zwartym miąższem, który lepiej znosi niskie temperatury.
Wiklinowy koszyk to nie wszystko: co zabrać na grzybobranie?
Wybierając się do lasu na grzyby zabierzmy ze sobą nie tylko wiklinowy koszyk . Pamiętajmy o:
- odpowiednim ubraniu: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij,
- nożyku do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża,
- środku odstraszającym owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.
Zbierajmy tylko i wyłącznie znane nam grzyby . W przypadku wątpliwości, pozostawmy je w lesie. Jeżeli zaś po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni czy podwyższona temperatura, niezwłocznie trzeba wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.