Jedz codziennie przed śniadaniem. Szybko zgubisz zbędne kilogramy
Warzywa bogate w błonnik mają szczególnie dobroczynne działanie dla zdrowia, gdy zaczniemy od nich posiłek. Naukowcy zbadali, jak organizm reaguje na poranną dawkę witamin. Okazuje się, że schrupanie warzywa przed głównym posiłkiem na śniadanie potrafi zdziałać cuda i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Najpierw warzywo, potem kanapka
Naukowcy stwierdzili, że kolejność spożywania niektórych produktów ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia . Okazuje się, że posiłki warto zaczynać od warzyw. Ma to duże znaczenie zwłaszcza w przypadku śniadań.
Badacze podkreślają, że "przystawka" w postaci warzywa bogatego w błonnik, takiego jak marchewka, może zahamować przez resztę dnia hormony, które wywołują poczucie głodu , a także pozytywnie wpłynie na poziom cukru we krwi.
A to nie jedyna zaleta marchwi.
Marchewka przed śniadaniem działa cuda
Kiedy zaczniemy śniadanie od marchewki, zawarty w niej błonnik stworzy specjalny ochronny "filtr" w jelitach . Złagodzi to skok cukru we krwi, gdy potem spożyjemy produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak np. białe pieczywo .
Badania potwierdzają pogląd, że sekwencjonowanie żywności faktycznie zmniejsza skoki glukozy po posiłku - oceniła dr Alpana Shukla z nowojorskiej uczelni Weill Cornell Medicine.
Jedzenie warzyw bogatych w błonnik przed głównym posiłkiem daje korzyści nie tylko diabetykom , ale również osobom zdrowym. Gdy podczas badań jedli najpierw warzywa, a potem inne produkty, skoki glukozy w ich krwi były łagodniejsze. A stabilna glukoza pomaga zapobiegać wielu chorobom .
Warzywa pełne błonnika. Dodaj je do śniadania
Jeżeli nie przepadasz za marchewką, warto sięgnąć po inne warzywa bogate w błonnik . Wybór jest bardzo duży.
Warzywa bogate w błonnik to m.in.:
- marchew,
- buraki,
- ziemniaki,
- bakłażan,
- kapusta pekińska,
- pomidor,
- kalafior,
- brokuły.
Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku , a śniadanie nie jest wyjątkiem. Oprócz dodania ich do głównego posiłku na śniadanie, warto jednak postarać się zjeść warzywną “przystawkę” przed głównym daniem.