Latem Polacy jedzą je na potęgę. Niewielu wie, że zawierają szkodliwe substancje
Lato oferuje nam nie tylko piękną słoneczną pogodę, ale też bogactwo pysznych, świeżych warzyw i owoców. Niekwestionowanym królem owoców są truskawki, a wśród warzyw prym wiodą szparagi. I właśnie te pyszne, podłużne, zielone warzywa mogą zawierać w sobie substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy więc można je bez obaw jeść?
Szparagi to hit każdego lata. Są cennym źródłem witamin i minerałów
Każdego roku, mniej więcej na początku maja rozpoczyna się sezon na szparagi. Świeże warzywa można dostać przez stosunkowo krótki czas — dostępne są zaledwie do końca czerwca. To sprawia, że są jednym z najbardziej pożądanych produktów w okresie wiosenno-letnim. Nic dziwnego: świetnie smakują, są niskokaloryczne, a do tego zawierają szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Szparagi dostarczają organizmowi m.in. witaminę E, witaminę C, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez, wapń, fosfor, jod, cynk i żelazo. Do tego mają bardzo niski indeks glikemiczny i idealnie nadają się dla każdej osoby stosującej dietę odchudzającą. 100 g części jadalnych szparagów to zaledwie około 20 kcal. Oprócz tego, szparagi zawierają też fruktany wspomagające perystaltykę jelit, flawonoidy, mające właściwości przeciwutleniające, a także fitosterole, obniżające poziom złego cholesterolu.
Trujące substancje w szparagach
Mimo wielu niewątpliwych zalet związanych ze spożywaniem szparagów należy pamiętać, że warzywo to w swoim składzie zawiera również substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Jak się bowiem okazuje, szparagi absorbują toksyczne substancje znajdujące się w glebie, wśród nich m.in. pestycydy, chlorany i metale ciężkie, np. kadm. Niestety, w większych ilościach substancje te mogą poważnie zaszkodzić naszemu organizmowi. Wywierają duży, niekorzystny rzecz jasna, wpływ na układ krążenia, układ oddechowy, nerki oraz wątrobę.
W tym roku Ogród Botaniczny w Hamburgu zorganizował konkurs na najbardziej trujące rośliny. Jak się okazało, uwielbiane przez wielu szparagi lekarskie znalazły się na niechlubnym podium! Uplasowały się na drugim miejscu, tuż za wisterią (zwaną także pod nazwą glicynia).
Czytaj też: Nigdy nie jedz tych pomidorów. Skończy się bólem brzucha, a nawet gorzej
Jak wybrać najlepsze szparagi?
Mimo że szparagi mogą zawierać szkodliwe substancje, to nie oznacza to wcale, że należy z nich bezwzględnie zrezygnować. Pamiętajmy bowiem o tym, że korzystnych substancji jet jednak więcej. Warto więc zadbać o to, by kupowane przez nasz szparagi pochodził ze sprawdzonego źródła — z ekologicznych upraw, na których nie stosuje się chemikaliów i pestycydów, a jedynie naturalne nawozy. Wtedy będziesz mieć pewność, że warzywo ci nie zaszkodzi.
Poza tym, szparagi lepiej jeść wyłącznie w sezonie, czyli w okresie od maja do końca czerwca, czyli wtedy, gdy warzywa są świeże. Poza sezonem mogą być dodatkowo sztucznie modyfikowane, by zachować pożądany wygląd. Warto też podkreślić, że ze szparagów powinny całkowicie zrezygnować osoby cierpiące na dnę moczanową oraz leczące się na kamienie nerkowe. Zawarte w szparagach puryny mogą wzmagać gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie.