Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Możesz pić lub dodać do chleba. Złagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 08.06.2024 13:06

Możesz pić lub dodać do chleba. Złagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka

Siemię lniane
fot. Canva/ akirEVarga

Te niezwykłe nasiona zaliczane są do gatunku "superfood", czyli nieprzetworzonej żywności zawierającej szereg ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Siemię lniane, bo o nim mowa, świetnie wpływa na układ pokarmowy i jest niezwykle cenne dla prawidłowej pracy jelit. Sprawdź, dlaczego powinno się stać obowiązkowym elementem twojej diety i w jaki sposób można je przyjmować. 
 

Substancje odżywcze zawarte w siemieniu lnianym

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego, wykorzystywane jako zielarski środek leczniczy. Ich dobroczynny wpływ na organizm jest powszechnie zanany, dlatego nasiona od dawna wykorzystywane są w profilaktyce zdrowotnej, a także dla złagodzenia objawów niektórych chorób, głównie ze strony układu pokarmowego. Nic dziwnego, bo te zioła to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów! 

Nasiona lnu są świetnym źródłem błonnika, który stanowi ponad 1/4 ich masy. W swoim składzie zawierają też witaminy A, C, E i F oraz minerały takie jak wapń, magnez czy fosfor. A to nie koniec, bo siemię lniane jest także bogatym źródłem kwasów omega 3 (które wywierają korzystny wpływ praktycznie na każdym aspekt organizmu). W swoim składzie posiada także cenne fitosterole, lignany i śluzowe polisacharydy — to- to właśnie dlatego po zalaniu wodą ziarenka zwiększają swoją objętość i pokrywają się śluzową "osłonką".
 

Szparagi
Latem Polacy jedzą je na potęgę. Niewielu wie, że zawierają szkodliwe substancje
Obiad z batatami
Dodatek do obiadu zdrowszy od ziemniaków. Polacy jedzą ich tyle co nic

Siemię lniane na wrzody żołądka i nie tylko. Właściwości nasion lnu

Tak duże ilości witamin i minerałów nie mogą pozostać bez wpływu na organizm, dlatego warto wprowadzić siemię lniane do swojej codziennej diety. Wszystkie zawarte w nim substancje odżywcze w widoczny sposób wpływają na zdrowie i kondycję organizmu:

  • usprawniają pracę jelit
  • wykazują działanie przeciwmiażdżycowe
  • zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi
  • mają działanie antyoksydacyjne
  • neutralizują działanie wolnych rodników
  • wykazują działanie przeciwzapalne
  • pomagają obniżyć poziom cukru we krwi
  • korzystnie działają na gospodarkę hormonalną, co jest szczególnie pomocne w trakcie menopauzy
  • wspomagają profilaktykę nowotworową
  • obniżają ciśnienie krwi
  • wspomagają odchudzanie
     

Jednak jednym z najważniejszych zastosowań nasion lnu jest ich wpływ na układ trawienny, ponieważ stanowią doskonałe remedium m.in. na zaparcia. Śluz zawarty w nasionach chroni powłokę błony śluzowej przewodu pokarmowego, a do tego świetnie się sprawdza w przypadku choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy, refluksie żołądkowo-przełykowym, a także przy nadkwasowości żołądka. 

 

Jak można spożywać nasiona lnu?

Siemię lniane można spożywać na różne sposoby, a każdy z nich powinien pomóc uzyskać zamierzone efekty. 

  1. Napój — w tym wypadku musisz zmielić ziarenka lub kupić je w formie sproszkowanej. Takie ziarna należy zalać wodą (ok. 5 g ziaren na pół szklanki ciepłej wody), a po 10 minut napój jest już gotowy.
  2. Kisiel — wystarczy  wystarczy zalać ziaren szklanką ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na 30-60 minut. Pon tym czasie należy odcedzić gotowy napar przez sitko. Siemię lniane w tej formie idealnie sprawdzi się jako środek osłaniający błonę śluzową żołądka oraz jelit.
  3. Do sałatek, kanapek i deserów - uprzednio zmielona ziarna można dodać do różnego rodzaju wypieków, w tym ciast oraz chleba. Można nimi także posypać kanapkę, dodać je do jogurtu lub sałatki. Jeśli zdecydujesz się na sałatkę, to ziarna można użyć w całej postaci - wcześniej warto je jednak przyprószyć na suchej patelni (podobnie jak ziarna słonecznika czy też dyni).
  4. Do koktajli i zup — tutaj -tutaj można zastosować całe ziarna, które po zmieszaniu z koktajlem lub zupą należy zblendować na gładką masę.

Siemię lniane można spożywać codziennie, a badania wykazały, że już niewielka jego ilość (ok. 7 g - 1 łyżka) może przynieść korzystne dla organizmu efekty. 

Siemię lniane
fot. Canva/chamillewhite)
Powiązane
Sylwestrowy quiz
QUIZ na Sylwestra. Pytamy o ciekawostki z 2024 roku