Na Dzień Matki zrobię mamie to ciasto. "Słodki smak beztroskiego dzieciństwa"
Dzień Matki jest wyjątkową okazją, kiedy staramy się obdarować rodzicielkę czymś wyjątkowym. Wiele osób decyduje się na zakup prezentu, ale inni stawiają na podarunki wykonane własnoręcznie. Dobrym pomysłem może być odwołanie się do czasu miłych wspomnień z czasów dzieciństwa.
Ciasto pomysłem na prezent na Dzień Matki
Jedna z naszych czytelniczek pochwaliła się nam, że z okazji Dnia Matki postanowiła podarować mamie wyjątkowe ciasto . Jak zdradziła, choć ciasto jest dobrze znane wielu osobom i w istocie jest jednym z najpopularniejszych ciast okresu PRL-u , wraz z mamą wiążą z nim wyjątkowe wspomnienia .
Gdy byłam mała, razem z mamą w niedzielę przygotowywałyśmy to ciasto po powrocie z kościoła. Na kuchence bulgotał rosół, a my piekłyśmy ciasto. Po obiedzie siadałyśmy na kanapie w salonie i słuchałyśmy “W Jezioranach” zajadając się Falami Dunaju. To był taki nasz niedzielny rytuał.
Z czego składają się Fale Dunaju?
Fale Dunaju to jedno z kultowych ciast PRL-u. Przysmak jest dwukolorowym ciastem ucieranym z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu . Do przygotowania ciasta Fale Dunaju potrzebne są: 3 jajka, 200 g cukru, 190 ml oleju, 590 ml mleka, 350 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżka kakao, 350 g wiśni z kompotu, opakowanie budyniu waniliowego, 250 g masła, 200 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki Nutelli.
Samo wykonanie ciasta jest dość proste, a czas jego przygotowania to około 60 minut. Jak zrobić taki prezent na Dzień Matki ?
ZOBACZ TEŻ: Na Dzień Matki podaruj niezapomniany wieczór. Te przeżycia zostaną na lata
Przepis na ciasto Fale Dunaju
Przygotowanie ciasta należy zacząć od odcedzenia wiśni . Następnie trzeba utrzeć 3 jajka z 170 g cukru aż do uzyskania puszystej masy. Nadal miksując, stopniowo dodawać 175 ml oleju . 350 g mąki wymieszać z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia i na przemian z 175 ml mleka stopniowo dodawać do ubitej masy . Połowę ciasta przełożyć do formy , a do reszty dołożyć 1 łyżkę kakao i łyżkę mleka . Ciemne ciasto wyłożyć na jasne.
Na ciemnym cieście wyłożyć wiśnie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut . Czekając na ostygnięcie przygotować masę budyniową z 400 ml mleka . Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę , a następnie dodawać stopniowo zimny budyń . Później masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście i wstawić całość do lodówki. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę , po czym dodać 2 łyżki Nutelli i 1 łyżkę oleju i wymieszać . Gotową polewę wylać na ciasto .