Najlepsza ryba na grilla, a Polacy wolą pstrągi. Rozpływa się w ustach
Ryba na grilla musi być przede wszystkim świeża. O rzuceniu na ruszt mrożonek, takich jak pangi czy miruny, możemy zapomnieć. Rozpadną się, stracą swoją teksturę i będą niesmaczne. Trzeba więc sięgnąć po świeże ryby, a z grillem bardzo “lubi się” dorada. Nie dość, że jest smaczna, to kryje w sobie skarbnicę zdrowia.
Jaka ryba najlepsza na grilla? Dorada to wybór idealny
W tym sezonie grillowym trzeba koniecznie spróbować dorady . Będzie to smaczna odmiana po popularnych łososiach, halibutach czy pstrągach, które często lądują na polskich rusztach. Za doradą przemawiają nie tylko walory smakowe.
Mięso dorady jest soczyste i ma lekko słodki posmak . Ma przyjemną teksturę, jest lekko kruche i wręcz rozpływa się w ustach. Grill wydobywa z dorady pełnię smaku, a zdaniem wielu mistrzów kuchni ta forma przygotowania jest w przypadku dorady najlepsza.
Na doradę warto jednak zdecydować się także ze względu na wartości odżywcze .
Dorada: skarbnica zdrowia prosto z grilla
Dorada jest dobrą rybą na grilla także dlatego, że jest bardzo bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe , co pomaga w obniżeniu złego cholesterolu i wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Pod tym względem biję na głowę np. popularnego i lubianego halibuta . A to nie jedyne prozdrowotne zalety dorady. Znajdziemy w niej wyjątkowo dużo:
- witaminy B6,
- witaminy B12,
- witaminy D3,
- fosforu,
- żelaza,
- selenu,
- potasu.
Skład i wartości odżywcze dorady sprawiają, że będzie to ryba idealna w diecie osób zmagających się z np. miażdżycą czy chorobami układu krążenia . Dorada jest też dobrym wyborem, jeżeli liczymy kalorie. Zaliczana jest do ryb chudych, a grillowanie sprawia, że o nadmiar tłuszczu nie musimy się martwić. W 100 gramach dorady znajdziemy tylko ok. 120 kalorii .
Przyprawy do dorady na grilla: jakie wybrać?
Wybór dobrej ryby na grilla to jedno, a jak podbić jej smak podczas grillowania? Dorada nie wymaga zbyt wielu przypraw , ale drobny dodatek pomoże wydobyć jej naturalne walory. To warto wiedzieć, zanim przyprawimy doradę:
- Mieszanki przyprawowe ("grillowe") nie są typowymi przyprawami, bowiem oprócz naturalnych składników zawierają w swoim składzie najczęściej sól, cukier, aromaty, a także E dodatki takie jak np. regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku oraz substancje konserwujące.
- Typowe przyprawy jedno- lub wieloskładnikowe nie zawierają innych środków spożywczych, w tym soli czy cukru, oraz nie mogą zawierać regulatorów kwasowości, ani wzmacniaczy smaku ani konserwantów.
- Wykaz składników zawsze podawany jest w kolejności malejącej. W tego typu produktach sól często wymieniana jest na pierwszej pozycji, co oznacza, że jest jej najwięcej w produkcie – sprawdź, aby nie przesolić dania.
Najlepiej przyprawić doradę odrobiną "czystych" ziół i unikać gotowych mieszanek przypraw. Są z reguły bardzo intensywne i stłamszą jej smak. Pasować będzie odrobina natki pietruszki albo bazylii . Warto spróbować też dodać rybie nieco świeżości: dla przełamania smaku dodajmy kilka kropel z soku cytryny .