Najzdrowsza zielenina, a Polacy wolą sałaty. Przez PRL o niej zapomniano
Myśląc o wyborze zieleniny na obiad lub sałatkę, Polacy najczęściej sięgają po sałatę lodową, masłową, czy roszponkę. Tymczasem inna zielenina jest bogatsza w składniki odżywcze i ma więcej prozdrowotnych właściwości. A na dodatek jest bardzo smaczna. Dietetycy nie bez powodu coraz częściej namawiają na jarmuż.
Jarmuż: skarbnica zdrowia i pysznego smaku
Jarmuż jest jedną z odmian kapusty. Pochodzi z terenów Europy, co sprawia, że jest bardzo wskazany w diecie w naszym regionie świata. W Polsce był znany i używany już w XIV wieku. Był także popularny w przedwojennej kuchni, ale w czasie PRL został nieco zapomniany.
Co takiego ważnego dla zdrowia znajdziemy w jarmużu? Lista cennych składników jest długa:
- witamina K
- β-karoten
- witamina C
- foliany
- potas
- wapń
- poliflenole
- białko
- błonnik
Dziś moda na jarmuż wraca , choć nie jest on jeszcze tak popularny jak inne rodzaje zieleniny. Niesłusznie, bo nad sałatami ma wiele przewag. Wygrywa z większością z nich, jeżeli spojrzymy na wartości odżywcze. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Jarmuż wsparciem w walce z ryzykiem nowotworów
Jak przypomina Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, jarmuż plasuje się na wysokiej pozycji na liście pokarmów mających właściwości zmniejszające ryzyko niektórych nowotworów .
Częste jedzenie jarmużu wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka przewodu pokarmowego, w tym jamy ustnej, gardła, przełyku i żołądka Może zmniejszać także znacząco ryzyko raka odbytu, gruczołu krokowego i pęcherza.
Jarmuż: propozycje podania
Po latach niełaski w PRL, jarmuż znajdziemy dziś praktycznie wszędzie . Jest w zasięgu ręki na bazarkach, w sklepach Biedronka czy Lidl.
Jarmuż można jeść i na surowo , np. w sałatkach, i po obróbce cieplnej . Nadaje się do duszenia, przygotowania zup, sosów i koktajli. Świetnie smakuje także po upieczeniu - powstają wtedy pyszne i zdrowe chipsy.
Niezależnie od formy podania, przed zjedzeniem warto wyciąć zgrubiałe środkowe części liści jarmużu : są niesmaczne i twarde.