Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam
Kisiel cieszył się dużą popularnością w czasie PRL-u, ale nadal jest przekąską, po którą chętnie sięgają osoby w każdym wieku. Deser jest lubiany ze względu na swoją niską wartość kaloryczną i łatwość przygotowania. Równocześnie ten smakołyk ma także pewne korzystne dla zdrowia właściwości.
Kisiel to szybka i tania przekąska
Kisiel jest dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym , a jego cena jest naprawdę przystępna. Jak jednak większość gotowych produktów, jego skład pozostawia wiele do życzenia . Znajdują się w nim sztuczne barwniki i dużo cukru, a także regulatory kwasowości i sztuczne aromaty. Dla naszego zdrowia znacznie lepiej będzie, jeśli samodzielnie przygotujemy kisiel, szczególnie że nie jest to trudne zadanie .
W takiej sytuacji w przekąsce znajdą się prawdziwe owoce , które stanowią źródło wielu enzymów, soli mineralnych, błonnika i witamin (A, C, D, E, K), a także flawonoidów , które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Drugim składnikiem tego deseru jest mąka ziemniaczana , która z kolei zawiera witaminę C, witaminę B6 i minerały .
Właściwości prozdrowotne kisielu
Kisiel jest lekkostrawny , dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować go jako przekąskę nawet po obfitym posiłku. Należy mieć jednak na uwadze, że w kisielu bez dodatku kawałków owoców i cukru znajdują się głównie węglowodany.
Dzięki owocom w kisielu ma on wiele właściwości prozdrowotnych , choć zależą one nieco od rodzaju owoców, na jaki się zdecydujemy. Truskawki mają właściwości odtruwające , wiśnie poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerek , a z kolei jabłka działają pozytywnie na układ pokarmowy i łagodzą podrażnienia .
Kisiel jest także pełen składników odżywczych, takich jak żelazo, fosfor, wapń, sód i potas . Aby zwiększyć jego prozdrowotne działanie, warto dodać do środka owoce , które nie tylko poprawiają walory smakowe, ale również sprawią, że przekąska silniej zaspokoi głód. Jako dodatek do kisielu świetnie sprawdzą się także przyprawy korzenne takie jak cynamon, goździki czy kardamon , które nie tylko dodatkowo rozgrzeją, ale również wpłyną na zdrowotne aspekty przekąski.
ZOBACZ TEŻ: Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej
Domowy kisiel – zrobisz go w zaledwie kilka minut
Domowy kisiel jest mieszaniną wywaru owocowego z mąką ziemniaczaną . Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i z tym zadaniem powinien poradzić sobie każdy, niezależnie od poziomu swoich kucharskich umiejętności. Aby przygotować kisiel truskawkowy, będziemy potrzebować: 2 szklanek truskawek, 3 szklanek wody, 2 łyżeczek cukru lub innej substancji słodzącej oraz 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej .
Do rondelka należy włożyć truskawki, cukier i 2,5 szklanki wody, a następnie gotować wszystko przez około 3 minuty. Do pozostałej 0,5 szklanki wody trzeba dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Na koniec mieszankę trzeba wlać do przygotowanego wywaru z owoców i zagotować. Kisiel można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno.