Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcej
Od kwietnia rosną ceny niektórych warzyw, co ma związek z malejącą podażą i ograniczonymi zapasami. Niestety, warzywa, które obowiązkowo powinny znajdować się w naszym jadłospisie, są coraz droższe! Za co w tej chwili zapłacimy najwięcej?
Dlaczego warto jeść warzywa?
Dietetycy zgodnie wskazują, że warzywa powinny być obowiązkowym elementem codziennej diety i to właśnie na nich powinien opierać się nasz jadłospis. Wszystko dlatego, że zarówno warzywa jak i owoce są źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów . Zawierają błonnik, antyoksydanty i inne składniki niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Korzyści ze spożywania warzyw i owoców jest naprawdę wiele: mogą przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób , w tym chorób układu pokarmowego, układu krążenia, a nawet nowotworów. Co więcej, wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają samopoczucie i spowalniają procesy starzenia . Nie mówiąc już o ich rewelacyjnym wpływie na urodę : częste jedzenie warzyw i owoców wspomaga zachowanie smukłej sylwetki i korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz włosów.
Specjaliści zalecają, by jeść warzywa i owoce
przynajmniej 5 razy dziennie
, ponieważ organizm nie potrafi magazynować niektórych związków w nich zawartych, jak np. witamina C. Dlatego niezbędne jest regularne dostarczanie sobie tych cennych substancji, co zapewni ochronę przed wieloma chorobami.
Pietruszka i seler to królowie drożyzny. Ile trzeba za nie zapłacić?
Sytuacja cenowa na polskim rynku nie wygląda w tej chwili dobrze. Od Wielkanocy rosną ceny produktów żywnościowych, w tym przede wszystkim warzyw . Coraz więcej trzeba zapłacić za pietruszkę, której kilogram kosztuje od 7,50 zł do nawet 10 zł (stan na kwiecień 2024 rok).
W niezwykłym tempie pietruszkę goni również... seler . Mimo że warzywo to jest obecnie nieco tańsze, bo trzeba za nie zapłacić około 5 złotych za kilogram, to jego cena rośnie w zastraszającym tempie (dla porównania, jeszcze w marcu kosztował ok. 4 zł/kg).
Czytaj też: Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie .
Dlaczego warzywa drożeją? Ekspert wyjaśnia
Gwałtowne podwyżki cen, widoczne szczególnie w przypadku selera i pietruszki, są wynikiem m.in. wczesnych, listopadowych ataków zimy. Wiele z tych warzyw nie zostało jeszcze zebranych i tak naprawdę nie wiadomo, czy będą się nadawały do spożycia. A ograniczona podaż może dyktować wysokie ceny.
- Są to znaczące skoki, które świadczą o tym, że maleje podaż, a nie ma zbyt dużo zapasów. - W 2019 roku, kiedy w lipcu pietruszka kosztowała 17-19 zł za kg, w połowie kwietnia jej cena sięgała tak jak teraz 8 zł za kg. To niedobrze wróży na najbliższe miesiące - przyznał Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl.
To i tak nie są najdroższe warzywa dostępne w polskich sklepach. Obecnie najwięcej trzeba zapłacić za bób, którego ceny mogą sięgać nawet 60 zł za kilogram . Ku niechlubnemu, cenowemu podium zbliża się też fasolka szparagowa, która kosztuje ok. 55 zł/kg.