Polacy jedzą borówki na potęgę. Zaskakujące właściwości
Polacy nie ukrywają, że kochają te owoce i coraz częściej po nie sięgają. Nic więc dziwnego, że ostatnie badania wskazały na to, że jesteśmy narodem, który okazał się liderem w konsumpcji tego smakołyku. Dlaczego tak bardzo kochamy borówki?
Polacy narodem, który rekordowo często spożywa borówki
Polska uplasowała się na pierwszym miejscu w rankingu państw, które najchętniej i najczęściej jedzą borówki. Fenomenem naszego narodu zajęli się nawet badacze z International Blueberry Organization, którzy uważają, że nasz kraj nie tylko rekordowo często wybiera te owoce, ale też cieszy się największą sprzedażą naszych lokalnych jagód.
To jeden z największych sukcesów ostatniej dekady w branży na całym świecie. Kiedy byłem w Polsce 10 lat temu, tematem numer jeden był eksport. W ciągu dekady wypracowaliście konsumpcję na fenomenalnym poziomie. To jest coś, w czym inne kraje powinny was naśladować i coś, z czego powinniście być dumni - powiedział niedawno Cort Brazelton, czyli Executive Comitee Member z International Blueberry Organization.
Warto podkreślić, że w 2022 roku odnotowano, że Polacy zjadają średnio 1,83 kilograma borówek na osobę . Jest to rewelacyjny wynik, zwłaszcza że w ojczyźnie tego owocu — Stanach Zjednoczonych wskaźnik wyniósł 1,78 kilograma na osobę.
Dlaczego Polacy tak chętnie wybierają borówki?
Okazało się, że regularne spożywanie tych owoców może przynieść nam naprawdę zbawienne skutki . Borówki nie tylko doskonale smakują i są świetnym dodatkiem do wielu potraw i deserów, ale też mają wiele zdrowotnych właściwości.
Owoce te nie tylko charakteryzują się niską kalorycznością, ale też niskim ładunkiem glikemicznym, dzięki czemu może być z powodzeniem wybierana przez osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinooporność. Borówki są także źródłem witamin C, B9, K, a także manganu, miedzi i potasu.
Borówki wykazują także działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu oraz mogą chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Dodatkowo mogą one wpłynąć na poprawę naszych jakości poznawczych, wpływać pozytywnie na pamięć i zdolność uczenia się.
ZOBACZ TEŻ: Ludzie boją się tej ryby, a to prawdziwy unikat. W Biedronce wybierają dorsza.
Kto nie może jeść borówek?
Owoc ten jest tolerowany przez zdecydowaną większość konsumentów. Powinny na niego uważać jedynie osoby, które cierpią na alergię na borówki, która występuje niesamowicie rzadko. Dodatkowo przysmaki te są bardzo bogate w salicylany, co może sprawić, że osoby z niealergiczną nadwrażliwością na te związki powinny podchodzić do nich z umiarem.
Fakt, że borówki cieszą się tak wieloma pozytywnymi właściwościami i smakują zdecydowanej większości konsumentów, sprawia, że ludzie z całego świata coraz chętniej po nie sięgają. Zyskuje na tym również Polska, która obecnie znajduje się na 6. miejscu w rankingu producentów borówki. Od 2019 roku wzrost produkcji tego owocu na terenie naszego kraju wzrósł aż o 60 procent.