Stresujące dania, których lepiej unikać. Pogłębiają lęk i niepokój
Od dawna wiadomo, że "jesteś tym, co jesz". To właśnie dlatego codzienna dieta ma ogromne znaczenie w kontekście zdrowia całego organizmu. Są takie dania, które wpływają na niego wyjątkowo niekorzystnie, powodując nie tylko choroby, ale również nasilając lęk i pogarszając samopoczucie. Sprawdź koniecznie, o jakie potrawy chodzi.
Dieta wysokotłuszczowa szkodzi nie tylko na figurę. Może nasilać stany lękowe
Kto z nas przynajmniej raz w sytuacji stresu i niepokoju nie sięgnął po coś do jedzenia, by choć na chwilę zająć czymś umysł i zapomnieć o nieprzyjemnej sytuacji? Niestety, to destrukcyjne zachowania, które mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu w Colorado (University of Colorado w Boulder) przeprowadzili badania, z których wynika, że "zajadanie" stresu niezdrowym jedzeniem przynosi wręcz odwrotny skutek.
Wszyscy wiedzą, że nie jest to zdrowa żywność, ale mamy tendencję do myślenia o niej wyłącznie w kategoriach niewielkiego przyrostu masy ciała. Jeśli zrozumiesz, że wpływa ona również na twój mózg w sposób mogący powodować niepokój, stawka będzie jeszcze wyższa - powiedział prof. Christopher Lowry, główny autor badania, cytowany przez Polską Agencję Prasową.
Wszystko dlatego, że dieta wysokotłuszczowa wpływa na bakterie jelitowe, a tym samym, w pośredni sposób oddziałuje również na substancje chemiczne w mózgu, wywołując uczucie niepokoju i lęku. Osoby zmagające się z różnego rodzaju zaburzeniami związanym z psychiką (depresja, stany lękowe, nagłe uczucie niepokoju) zdecydowanie powinny unikać wysokotłuszczowej, przetworzonej żywności.
Dania wysokotłuszczowe, czyli jakie?
Dietetycy i lekarze od dawna biją na alarm, by usunąć z diety produkty wysokotłuszczowe. Warto jednak podkreślić, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Unikać należy przede wszystkim tłuszczy nasyconych i tłuszczy trans, które niekorzystnie wpływają na zdrowie. Zaliczamy do nich m.in.:
- smalec
- jaja
- ser żółty i topiony
- wieprzowina
- wołowinę
- jagnięcinę
- masło
- słoninę
- olej palmowy (używany jest do produkcji chipsów, czekolady, soków, kostki rosołowej, zupek chińskich, batonów, itp.)
- śmietanę
Z diety powinno się wyeliminować także przetworzoną żywność, która zawiera szkodliwe tłuszcze trans. Należą do nich m.in. dania dostępne w popularnych restauracjach typu fast food, pizza, frytki, gotowe sklepowe dania i inne, tego typu produkty.
Przetworzona, pełna tłuszczu żywność może powodować choroby
Z pewnością żywność pełna niezdrowych tłuszczów niekorzystnie wpływa na figurę, ale nie jest to jedyna konsekwencja z jej spożywania. Szkodliwość jest dużo większa, bo regularne jedzenie wysokotłuszczowej przetworzonej żywności może prowadzić do licznych chorób i zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Wysokotłuszczowe produkty mogą powodować:
- choroby sercowo-naczyniowe
- cukrzycę
- miażdżycę
- zwiększone ryzyko udaru i zawału serca
- otyłość
- choroby wątroby
- zaburzenia układu nerwowego
- rozdrażnienie
- zwiększone ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych
- zwiększenie poziomu złego cholesterolu LDL
Naukowcy podkreślają jednak, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Zdrowe, wielonienasycone tłuszcze znajdują się m.in. w rybach, oliwie z oliwek, orzechach i nasionach, i powinny być podstawowym elementem codziennej diety. To one wykazują działanie przeciwzapalne i wspierające mózg.