Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Stresujące dania, których lepiej unikać. Pogłębiają lęk i niepokój
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 18.06.2024 10:44

Stresujące dania, których lepiej unikać. Pogłębiają lęk i niepokój

Smutna kobieta podczas posiłku
fot. Canva/Monkey Business Images

Od dawna wiadomo, że "jesteś tym, co jesz". To właśnie dlatego codzienna dieta ma ogromne znaczenie w kontekście zdrowia całego organizmu. Są takie dania, które wpływają na niego wyjątkowo niekorzystnie, powodując nie tylko choroby, ale również nasilając lęk i pogarszając samopoczucie. Sprawdź koniecznie, o jakie potrawy chodzi.
 

Dieta wysokotłuszczowa szkodzi nie tylko na figurę. Może nasilać stany lękowe

Kto z nas przynajmniej raz w sytuacji stresu i niepokoju nie sięgnął po coś do jedzenia, by choć na chwilę zająć czymś umysł i zapomnieć o nieprzyjemnej sytuacji? Niestety, to destrukcyjne zachowania, które mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu w Colorado (University of Colorado w Boulder) przeprowadzili badania, z których wynika, że "zajadanie" stresu niezdrowym jedzeniem przynosi wręcz odwrotny skutek.

Wszyscy wiedzą, że nie jest to zdrowa żywność, ale mamy tendencję do myślenia o niej wyłącznie w kategoriach niewielkiego przyrostu masy ciała. Jeśli zrozumiesz, że wpływa ona również na twój mózg w sposób mogący powodować niepokój, stawka będzie jeszcze wyższa - powiedział prof. Christopher Lowry, główny autor badania, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Wszystko dlatego, że dieta wysokotłuszczowa wpływa na bakterie jelitowe, a tym samym, w pośredni sposób oddziałuje również na substancje chemiczne w mózgu, wywołując uczucie niepokoju i lęku. Osoby zmagające się z różnego rodzaju zaburzeniami związanym z psychiką (depresja, stany lękowe, nagłe uczucie niepokoju) zdecydowanie powinny unikać wysokotłuszczowej, przetworzonej żywności.
 

Dania wysokotłuszczowe, czyli jakie?

Dietetycy i lekarze od dawna biją na alarm, by usunąć z diety produkty wysokotłuszczowe. Warto jednak podkreślić, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Unikać należy przede wszystkim tłuszczy nasyconych i tłuszczy trans, które niekorzystnie wpływają na zdrowie. Zaliczamy do nich m.in.:

  • smalec
  • jaja
  • ser żółty i topiony
  • wieprzowina
  • wołowinę
  • jagnięcinę
  • masło 
  • słoninę
  • olej palmowy (używany jest do produkcji chipsów, czekolady, soków, kostki rosołowej, zupek chińskich, batonów, itp.)
  • śmietanę

Z diety powinno się wyeliminować także przetworzoną żywność, która zawiera szkodliwe tłuszcze trans. Należą do nich m.in. dania dostępne w popularnych restauracjach typu fast food, pizza, frytki, gotowe sklepowe dania i inne, tego typu produkty. 
 

Niezdrowa żywność
fot. Canva/gyro

Przetworzona, pełna tłuszczu żywność może powodować choroby

Z pewnością żywność pełna niezdrowych tłuszczów niekorzystnie wpływa na figurę, ale nie jest to jedyna konsekwencja z jej spożywania. Szkodliwość jest dużo większa, bo regularne jedzenie wysokotłuszczowej przetworzonej żywności może prowadzić do licznych chorób i zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Wysokotłuszczowe produkty mogą powodować:

  • choroby sercowo-naczyniowe
  • cukrzycę
  • miażdżycę
  • zwiększone ryzyko udaru i zawału serca
  • otyłość
  • choroby wątroby
  • zaburzenia układu nerwowego
  • rozdrażnienie
  • zwiększone ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych
  • zwiększenie poziomu złego cholesterolu LDL

Naukowcy podkreślają jednak, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Zdrowe, wielonienasycone tłuszcze znajdują się m.in. w rybach, oliwie z oliwek, orzechach i nasionach, i powinny być podstawowym elementem codziennej diety. To one wykazują działanie przeciwzapalne i wspierające mózg.

 

Wybór Redakcji