Silver.Lelum.pl > Zdrowie i żywienie > Stresujące dania, których lepiej unikać. Pogłębiają lęk i niepokój
Magdalena Pawłowska
Magdalena Pawłowska 18.06.2024 10:44

Stresujące dania, których lepiej unikać. Pogłębiają lęk i niepokój

Smutna kobieta podczas posiłku
fot. Canva/Monkey Business Images

Od dawna wiadomo, że "jesteś tym, co jesz". To właśnie dlatego codzienna dieta ma ogromne znaczenie w kontekście zdrowia całego organizmu. Są takie dania, które wpływają na niego wyjątkowo niekorzystnie, powodując nie tylko choroby, ale również nasilając lęk i pogarszając samopoczucie. Sprawdź koniecznie, o jakie potrawy chodzi.
 

Dieta wysokotłuszczowa szkodzi nie tylko na figurę. Może nasilać stany lękowe

Kto z nas przynajmniej raz w sytuacji stresu i niepokoju nie sięgnął po coś do jedzenia, by choć na chwilę zająć czymś umysł i zapomnieć o nieprzyjemnej sytuacji? Niestety, to destrukcyjne zachowania, które mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu w Colorado (University of Colorado w Boulder) przeprowadzili badania, z których wynika, że "zajadanie" stresu niezdrowym jedzeniem przynosi wręcz odwrotny skutek.

Wszyscy wiedzą, że nie jest to zdrowa żywność, ale mamy tendencję do myślenia o niej wyłącznie w kategoriach niewielkiego przyrostu masy ciała. Jeśli zrozumiesz, że wpływa ona również na twój mózg w sposób mogący powodować niepokój, stawka będzie jeszcze wyższa - powiedział prof. Christopher Lowry, główny autor badania, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Wszystko dlatego, że dieta wysokotłuszczowa wpływa na bakterie jelitowe, a tym samym, w pośredni sposób oddziałuje również na substancje chemiczne w mózgu, wywołując uczucie niepokoju i lęku. Osoby zmagające się z różnego rodzaju zaburzeniami związanym z psychiką (depresja, stany lękowe, nagłe uczucie niepokoju) zdecydowanie powinny unikać wysokotłuszczowej, przetworzonej żywności.
 

Co się stanie, gdy zjesz niedojrzałe wiśnie? Ból brzucha to dopiero początek Herbata "po czesku" smakuje nieziemsko. Latem można pić z wodą gazowaną

Dania wysokotłuszczowe, czyli jakie?

Dietetycy i lekarze od dawna biją na alarm, by usunąć z diety produkty wysokotłuszczowe. Warto jednak podkreślić, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Unikać należy przede wszystkim tłuszczy nasyconych i tłuszczy trans, które niekorzystnie wpływają na zdrowie. Zaliczamy do nich m.in.:

  • smalec
  • jaja
  • ser żółty i topiony
  • wieprzowina
  • wołowinę
  • jagnięcinę
  • masło 
  • słoninę
  • olej palmowy (używany jest do produkcji chipsów, czekolady, soków, kostki rosołowej, zupek chińskich, batonów, itp.)
  • śmietanę

Z diety powinno się wyeliminować także przetworzoną żywność, która zawiera szkodliwe tłuszcze trans. Należą do nich m.in. dania dostępne w popularnych restauracjach typu fast food, pizza, frytki, gotowe sklepowe dania i inne, tego typu produkty. 
 

Niezdrowa żywność
fot. Canva/gyro

Przetworzona, pełna tłuszczu żywność może powodować choroby

Z pewnością żywność pełna niezdrowych tłuszczów niekorzystnie wpływa na figurę, ale nie jest to jedyna konsekwencja z jej spożywania. Szkodliwość jest dużo większa, bo regularne jedzenie wysokotłuszczowej przetworzonej żywności może prowadzić do licznych chorób i zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu. Wysokotłuszczowe produkty mogą powodować:

  • choroby sercowo-naczyniowe
  • cukrzycę
  • miażdżycę
  • zwiększone ryzyko udaru i zawału serca
  • otyłość
  • choroby wątroby
  • zaburzenia układu nerwowego
  • rozdrażnienie
  • zwiększone ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych
  • zwiększenie poziomu złego cholesterolu LDL

Naukowcy podkreślają jednak, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Zdrowe, wielonienasycone tłuszcze znajdują się m.in. w rybach, oliwie z oliwek, orzechach i nasionach, i powinny być podstawowym elementem codziennej diety. To one wykazują działanie przeciwzapalne i wspierające mózg.