Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Te ryby to złoto dla zdrowia! Wprowadź je do jadłospisu i poczuj się lepiej
fot. Canva/DAPA Images

Te ryby to złoto dla zdrowia! Wprowadź je do jadłospisu i poczuj się lepiej

20 kwietnia 2024

Ryby powinny być nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. Zawierają szereg substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kluczową rolę pełnią tu kwasy omega-3, których wysokie stężenie znajduje się przede wszystkim w kilku gatunkach ryb morskich. Koniecznie powinny się znaleźć na twoim talerzu!

Dlaczego warto jeść ryby? Korzyści z jedzenia ryb

Ryby są produktem wciąż niedocenianym przez Polaków. W przeciwieństwie do mieszkańców krajów śródziemnomorskich jemy ich zdecydowanie za mało, co może się odbijać na naszym zdrowiu . Wszystko dlatego, że ryby zawierają niezwykle cenne składniki i substancje odżywcze , które umożliwiają organizmowi prawidłowe i wydajne funkcjonowanie. Chodzi m.in. o pełnowartościowe i wysoko przyswajalne białko, witaminy A, D, E i witaminy z grupy B, tłuszcze, żelazo, jod, wapń, magnez, potas, fluor czy selen. Najważniejsze są jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Dlaczego?

To właśnie omega 3 pełnią niezwykle ważną rolę w organizmie i są mu niezbędne do prawidłowego działania. Mają korzystny wpływ na wzrok czy mózg : wspomagają koncentrację i zapamiętywanie. Co więcej, wpływają pozytywnie również na pracę układu krążenia, układu nerwowego, a nawet na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Wykazują działanie przeciwzapalne i chronią przed wieloma chorobami , w tym niektórymi rodzajami nowotworów. Lista jest zresztą zdecydowanie dłuższa, bo omega-3 oddziałują praktycznie na wszystkie funkcje organizmu.

Niestety, mimo że organizm potrzebuje kwasów omega-3 to nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego konieczne jest ich dostarczenie z pożywienia. Właśnie dlatego w codziennym menu powinny znaleźć się ryby i owoce morza, ponieważ to one są najbogatszym źródłem tych cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych.

Ryby
fot. Canva/ bit245

Czytaj też: TOP 10 produktów pomocnych w walce z wysokim cholesterolem

Czy grillowanie jest zdrowe? Trzymaj się tych ośmiu zasad
Nie tylko cukier i cytryna. Dodaj do herbaty i odkryj ją na nowo

Te ryby są najzdrowsze!

Najwyższe stężenie cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym właśnie kwasów omega-3, można znaleźć w tłustych rybach morskich. Wśród nich niekwestionowany prym wiodą: łosoś, makrela, śledź, sardynka oraz pstrąg.

  • Łosoś
    Zawartość EPA i DHA: 1,4-1,9 g/100g
  • Makrela
    Zawartość EPA i DHA: 1,4-2,5 g/100g
  • Śledź
    Zawartość EPA i DHA: 1,2-1,7 g/100g
  • Sardynka
    Zawartość EPA i DHA: 0,7-1,0 g/100g
  • Pstrąg
    Zawartość EPA i DHA: 0,7-1,0 g/100g

Ich spożywanie wskazane jest przede wszystkim dla osób, które zmagają się z zaburzeniami lipidowymi, chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą typu 2 czy otyłością, ale tak naprawdę powinny być podstawowym produktem w diecie każdego z nas.


Jak często jeść ryby? Eksperci ds. żywienia są zgodni

Według zaleceń wystosowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, ryby powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Najlepiej, żeby były to ryby gotowane bądź pieczone, a nie smażone. Podczas procesu smażenia wiele ważnych substancji odżywczych jest wytrącanych, a sam produkt znacznie traci na wartości. Co więcej, samo smażenie jest po prostu niezdrowe i zwiększa ryzyko chorób wystąpienia nowotworów czy chorób cywilizacyjnych, w tym m.in. otyłości .

Jeśli nie jesteś fanem ryb i wiesz, ze nie przekonasz się do ich jedzenia: sięgnij po odpowiednią suplementację, dzięki której uzupełnisz niedobory ważnych składników odżywczych, w tym m.in. omawianych wyżej kwasów omega 3.

Jedzenie ryby
fot. Canva/ Farhad Ibrahimzade
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie
Eliksir młodości. Pij go codziennie, a stawy i jelita będą ci wdzięczne
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy