Trochę ogórek, trochę melon. Przepyszny dodatek do lekkiego obiadu
Tego warzywa raczej nie znajdziemy w dyskontach i marketach. Lepiej poszukać go na małych bazarach i u lokalnych hodowców. W krajach śródziemnomorskich jest dużo bardziej popularny. A szkoda, bo ogórek melonowy subtelnie różni się w smaku od "zwykłego" ogórka i w czasie upałów jest świetnym dodatkiem do potraw i kanapek. Ostatnio doceniła go nawet zwyciężczyni "Master Chefa".
Ogórek jak melon. Jak smakuje ogórek melonowy?
Ogórek melonowy przypomina ogórka wyglądem, ale jeżeli chodzi o pochodzenie, to znacznie bliżej mu do melona.
Owoce są długie ( potrafią mierzyć nawet blisko pół metra! ), bez brodawek, pokryte są jasną, lekko omszoną skórką bez połysku. Ogórek melonowy ma też charakterystyczne "żeberka" na całej długości.
![Snapinsta.app_449150114_1162500941731130_5235451301575283613_n_1024 (1).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Snapinsta_app_449150114_1162500941731130_5235451301575283613_n_1024_1_06a2661ae4.jpg)
Ogórek melonowy smakiem przypomina mieszankę ogórka z wytrawnym melonem . Nie jest tak słodki jak melon. Jego miąższ jest też bardziej zwarty i nieco twardszy niż u "zwykłych" ogórków. Najlepiej smakuje jako młode warzywo .
Ogórek ten może stać się nietypowym warzywnym dodatkiem i atrakcyjną ozdobą każdego dania lub kanapki. Nadaje się na mizerię i kanapki oraz jako dodatek do zapiekanek lub sałatek.
Ogórek melonowy w kuchni zwyciężczyni Master Chefa
Dania z ogórkiem melonowym pochodzącym z ekologicznej uprawy wprowadziła ostatnio do menu swojej restauracji Beata Śniechowska , zwyciężczyni drugiej edycji "Mastera Chefa". Pochwaliła się tym na Instagramie.
Szefowa kuchni odniosła po programie wielki sukces . Ostatnio otworzyła we Wrocławiu już drugą restaurację - “Babę” , która podobnie jak jej pierwszy lokal (" Młoda Polka" ) cieszy się bardzo pozytywnymi recenzjami gości.
Ogórek melonowy: wartości odżywcze
Ogórki melonowe składają się w większości z wody (ok. 95-97 proc.). Choć nie są wielką skarbnicą witamin i minerałów, to stanowią doskonały i lekki dodatek do dań, zwłaszcza latem. W czasie upałów mogą być po prostu gotową i zdrową przekąską . Są niskokaloryczne. Znajdziemy w nich m.in.:
- witaminę C,
- kwas foliowy,
- witaminę A,
- witaminę K,
- wapń,
- magnez.
Wielką zaletą w czasie upałów jest też woda zawarta w ogórku melonowym . Taki dodatek do dania lub kanapki poprawia nawodnienie organizmu.
Ogórek melonowy sprawdzi się też nawet lepiej od zwykłego ogórka jako dodatek do wody pitnej. Wystarczy wrzucić kilka plasterków do dzbanka z wodą i odstawić na chwilę do lodówki, by otrzymać orzeźwiający, zdrowy smakowy napój .