Wystarczy dodać odrobinę do gotujących się jajek i nie będą pękać
Okazuje się, że jajka mają w sobie wiele prozdrowotnych składników. Ten wszechstronny produkt dostarczy nam wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Jak ugotować je poprawnie i powstrzymać skorupkę od pękania?
Czy warto włączyć do diety jajka?
Jajka to bardzo popularny składnik wielu potraw. Są niejako bazą wielu przepisów, szczególnie ciast i innych wypieków . Jemy je jednak również oddzielnie — w formie jajecznicy, jajek na miękko, twardo lub w koszulce. Możliwości jest wiele, ale od czasu do czasu w głowie pojawia się refleksja, czy aby na pewno wprowadzanie ich do swojej diety jest rozsądne .
Okazuje się, że są one bardzo dobrym źródłem białka i witamin, które są nam potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania. Światowa Organizacja Zdrowia uznała jajka za wzorcowe , jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi podstawowego budulca. Spożywanie ich da nam również zastrzyk substancji mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń czy żelazo . Oprócz tego cholina, którą znajdziemy w żółtku, może poprawić funkcjonowanie naszego mózgu.
Jajka mają prozdrowotne właściwości
Jedno jajko liczące około 60 gramów ma zaledwie 81 kcal. Oznacza to, że możemy je spożywać bez obawy o wzrost naszej wagi . Dzięki wprowadzeniu ich do swojej diety mamy możliwość zachować zdrową sylwetkę, a wcześniej wspomniana wysoka zawartość białka wspomaga budowanie mięśni — jest to szczególnie istotne, jeśli uprawiamy aktywność fizyczną . Warto wspomnieć również luteinie, którą zawierają jajka. To ona chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV oraz poprawia wzrok .
Wprowadzenie do codziennej diety tych składników sprawia, że do naszego organizmu trafia dodatkowa dawka kolagenu . To szczególnie istotne, gdyż mowa o jednym z najważniejszych składników budujących nasze ścięgna oraz odpowiadających za elastyczność skóry . Wraz z wiekiem mamy go coraz mniej, co powoduje zmarszczki oraz bóle stawów.
ZOBACZ TEŻ: Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci
Jak ugotować jajka, aby nie pękały?
Jajka na twardo to jeden z najpopularniejszych sposobów ich przygotowywania . To jeden z głównych elementów świąt wielkanocnych, używamy ich również do wielu zup. Często zdarza się jednak, że podczas gotowania jajko pęka, co psuje jego późniejszą strukturę . Drugim minusem jest konieczność ich obierania, co również potrafi być bardzo trudne. Okazuje się jednak, że istnieje kilka sposobów, aby skorupka odchodziła łatwo i w odpowiednim momencie .
Przede wszystkim warto wyjąć je z lodówki na co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem procesu gotowania. W ten sposób doprowadzamy jajka do temperatury pokojowej i zapobiegamy “szokowi termicznemu” . Łyżka soli kuchennej lub sok z cytryny dodane do wody powinny zapobiec pękaniu skorupki. Warto skrupulatnie pilnować czasu. Mniejsze jajka gotujmy 8 minut, średnie 9, a duże 10 od momentu zagotowania się zawartości garnka .