Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Wystarczy dodać odrobinę do gotujących się jajek i nie będą pękać
Fot. Amarita/Getty Images

Wystarczy dodać odrobinę do gotujących się jajek i nie będą pękać

1 czerwca 2024
Autor tekstu: Julia Bogucka

Okazuje się, że jajka mają w sobie wiele prozdrowotnych składników. Ten wszechstronny produkt dostarczy nam wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Jak ugotować je poprawnie i powstrzymać skorupkę od pękania?

Czy warto włączyć do diety jajka?

Jajka to bardzo popularny składnik wielu potraw. Są niejako bazą wielu przepisów, szczególnie ciast i innych wypieków . Jemy je jednak również oddzielnie — w formie jajecznicy, jajek na miękko, twardo lub w koszulce. Możliwości jest wiele, ale od czasu do czasu w głowie pojawia się refleksja, czy aby na pewno wprowadzanie ich do swojej diety jest rozsądne .

jajka.jpg
Fot. ma-no/Getty Images

Okazuje się, że są one bardzo dobrym źródłem białka i witamin, które są nam potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania. Światowa Organizacja Zdrowia uznała jajka za wzorcowe , jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi podstawowego budulca. Spożywanie ich da nam również zastrzyk substancji mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń czy żelazo . Oprócz tego cholina, którą znajdziemy w żółtku, może poprawić funkcjonowanie naszego mózgu.

Jedne grzyby się wycina, a inne wykręca. Pomyłka słono kosztuje
Najlepszy ryż, a Polacy nawet nie spróbują. "Najzdrowszy na świecie"

Jajka mają prozdrowotne właściwości

Jedno jajko liczące około 60 gramów ma zaledwie 81 kcal. Oznacza to, że możemy je spożywać bez obawy o wzrost naszej wagi . Dzięki wprowadzeniu ich do swojej diety mamy możliwość zachować zdrową sylwetkę, a wcześniej wspomniana wysoka zawartość białka wspomaga budowanie mięśni — jest to szczególnie istotne, jeśli uprawiamy aktywność fizyczną . Warto wspomnieć również luteinie, którą zawierają jajka. To ona chroni nasze oczy przed promieniowaniem UV oraz poprawia wzrok .

Wprowadzenie do codziennej diety tych składników sprawia, że do naszego organizmu trafia dodatkowa dawka kolagenu . To szczególnie istotne, gdyż mowa o jednym z najważniejszych składników budujących nasze ścięgna oraz odpowiadających za elastyczność skóry . Wraz z wiekiem mamy go coraz mniej, co powoduje zmarszczki oraz bóle stawów.

zmarszczki.jpg
Fot. pixelshot

ZOBACZ TEŻ: Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci

Jak ugotować jajka, aby nie pękały?

Jajka na twardo to jeden z najpopularniejszych sposobów ich przygotowywania . To jeden z głównych elementów świąt wielkanocnych, używamy ich również do wielu zup. Często zdarza się jednak, że podczas gotowania jajko pęka, co psuje jego późniejszą strukturę . Drugim minusem jest konieczność ich obierania, co również potrafi być bardzo trudne. Okazuje się jednak, że istnieje kilka sposobów, aby skorupka odchodziła łatwo i w odpowiednim momencie .

Przede wszystkim warto wyjąć je z lodówki na co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem procesu gotowania. W ten sposób doprowadzamy jajka do temperatury pokojowej i zapobiegamy “szokowi termicznemu” . Łyżka soli kuchennej lub sok z cytryny dodane do wody powinny zapobiec pękaniu skorupki. Warto skrupulatnie pilnować czasu. Mniejsze jajka gotujmy 8 minut, średnie 9, a duże 10 od momentu zagotowania się zawartości garnka .

Prosty sposób na długowieczność. Wystarczy, że dodasz to do diety
Skończył 100 lat i zdradza przepis na długie życie. To takie proste
Obserwuj nas w
autor
Julia Bogucka

Redaktorka portalu Lelum.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie. Żywo zainteresowana polską polityką oraz mechanizmami zarządzającymi mediami społecznościowymi. Fanka gier komputerowych i malarstwa amatorskiego.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy