Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie
fot. Canva/ Fuzullhanum

Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie

10 kwietnia 2024

O tym warzywie obecnie mało kto pamięta, choć było niezwykle popularne w czasach średniowiecza i często pojawiało się na stołach polskich czy francuskich władców. Skorzonera, bo o niej mowa, ma szereg właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu.

"Czarne szparagi", czyli skorzonera. Co to za warzywo?

Skorzonera, zwana też wężymordem i czarnym korzeniem, a z racji swojego wyglądu potocznie nazywana "czarnymi szparagami", to roślina jadalna znana nie tylko w Europie, ale również w Azji i Afryce Północnej. Jadalne są jej wszystkie części , zarówno te znajdujące się nad ziemią jak i korzeń, ale to właśnie w korzeniu znajduje się szereg witamin i cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Korzeń wężymordu ma ciemnobrunatną lub czarną skórkę i biały miąższ w środku. W smaku przypomina nieco szparagi: jest delikatny i lekko słodkawy. Najlepiej smakuje w pierwszym roku od posadzenia, dlatego warto wykopać skorzonerę z ogród na przełomie października i listopada. Po zimie korzeń może się stać zdecydowanie twardszy i włóknisty, a tym samym mniej przyjemny w smaku. Ale walory smakowe to jedno, powodów, dla których warto sięgnąć po skorzonerę jest dużo więcej.

Skorzonera
fot. Canva/ Liliia Kondratenko


Przycinanie roślin na wiosnę. Zadbaj o siebie i ogród
To trzeba jeść, by zachować dobry wzrok. Jedno warzywo jest szczególnie ważne

Właściwości zdrowotne skorzonery. Idealna na odchudzanie!

Skorzonera obecnie nie jest zbyt popularnym warzywem . A szkoda, bo w rewelacyjny sposób może wpłynąć na wiele funkcji organizmu: Nie bez powodu stosowana jest jako roślina lecznicza m.in. w medycynie chińskiej, indyjskiej, a nawet tureckiej. W przeszłości uważano ją także za antidotum na jad owadów .
Obecnie wiadomo już dokładnie, jakie właściwości ma skorzonera. Wykazano jej pozytywny wpływ na wiele aspektów zdrowia:

  • wspiera pracę układu trawiennego
  • pomaga regulować nadciśnienie
  • wpływa na obniżenie poziomu cukru w organizmie
  • redukuje poziom złego cholesterolu (warto sięgnąć również po inne produkty regulujące cholesterol )
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspomaga odchudzanie
  • jest pomocna w przypadku zaburzeń natury psychicznej, wpływają m.in. na poprawę samopoczucia
  • wspiera układ odpornościowy

Wszystko dzięki temu, że jednym ze składników skorzonery jest inulina — substancja prebiotyczna wzbogacająca mikroflorę jelit i wykazująca działanie przeciwzapalne. Oprócz tego korzeń wężymordu zawiera potas, dużą ilość błonnika pokarmowego, białka, żelazo, sód i wapń, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Skorzonera
fot. Canva/ Liliia Kondratenko

Jak jeść skorzonerę?

Są takie warzywa, które bez problemu można jeść na surowo — skorzonera jest jednym z nich! Na surowo można zjadać młode pędy, liście i kwiaty . A korzeń? Korzeń lepiej poddać obróbce termicznej, bo świetnie smakuje ugotowany, upieczony, a nawet usmażony. Zanim jednak warzywo trafi do garnka lub na patelnię warto je obrać. W tym celu konieczne będą rękawiczki, ponieważ korzeń zawiera barwnik silnie brudzący skórę (podobnie jak np. buraki) i doczyszczenie dłoni po takich kulinarnych eksperymentach może być problematyczne.

Skorzonera
fot. Canva/MagMos

Warto pamiętać, że miąższ skorzonery dość szybko ciemnieje, więc po obraniu dobrze jest skropić go sokiem z cytryny, dzięki któremu zachowa biały kolor. Skorzonerę można ugotować w wodzie i podać jak fasolkę szparagową: z bułką tartą i masłem. Można też przygotować z niej frytki lub dodać do sałatki — ogranicza nas tylko wyobraźnia! Pewne jest, że warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety . Co więcej, sok mleczny, który wydobywa się z korzenia, może być stosowany jako guma do żucia , który nie tylko odświeży oddech, ale także oczyści jamę ustną.

Warzywo bezcenne w dojrzałej diecie. Aż żal, że tak szybko znika ze sklepów
Kontakt z naturą poprawia zdrowie. Wyniki badań nie kłamią
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy