Zdrowie to piękno. Jak zaserwować sobie ten duet? Cudowne właściwości czosnku
Czosnek nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Za jego intensywnym smakiem i zapachem kryją się liczne właściwości lecznicze, dzięki którym możemy poradzić sobie z szeregiem infekcji i dolegliwości. Nie dla każdego jednak przełknięcie ząbka czosnku jest łatwe. Można sobie z tym poradzić, przygotowując naturalne mieszanki oraz syropy. Mało kto wie, jakie świetne właściwości urodowe ma ten aromatyczny dodatek.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem?
O właściwościach leczniczych czosnku mówi się od wieków — nie bez powodu jest on nazywany naturalnym antybiotykiem. Choć jego intensywny smak i zapach może odstraszać, warto przemóc się i zaadaptować go do swojej diety, szczególnie w okresie przeziębieniowym. Jest bardzo przydatny w walce z infekcjami, zarówno wirusowymi, bakteryjnymi, jak i grzybiczymi. Znajdziemy w nim liczne substancje mineralne, takie jak między innymi potas, żelazo czy magnez.
Oprócz tego w ząbku czosnku schowane są również witaminy z grupy B oraz witamina C. Jednak szczególną substancją, na którą warto zwrócić uwagę, jest tu allicyna. To ona nadaje temu warzywu intensywny zapach, a także zapewnia działanie bakteriobójcze. Dzięki temu zespołowi składników czosnek otrzymał miano naturalnego antybiotyku, który możemy wykorzystać do leczenia licznych infekcji oraz podniesienia swojej odporności. Może być również wykorzystywany do obniżenia ciśnienia oraz cholesterolu. Sprawdzić się może również w walce z zatkanymi porami, wspomaga walkę z trądzikiem przez zawartość naturalnych antybiotyków.
Możesz wykorzystać czosnek w tej formie
Choć czosnek ukryty w potrawach jako przyprawa ma z pewnością wielu fanów, a to za sprawą wspomnianego wcześniej intensywnego zapachu i smaku, nie każdy jest w stanie spożywać go na surowo, w całości, aby zadbać o swoją odporność. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym zniwelujemy niepożądane efekty jedzenia ząbków czosnku, zachowując przy tym jego prozdrowotne właściwości.
Jednym ze sposobów jest przygotowanie wyciągu z warzywa, dodając do niego wodę oraz sok z cytryny — kolejne naturalne wsparcie naszej odporności. Wystarczy obrać i zblendować trzydzieści ząbków czosnku, zalać płynami (litrem wody oraz sokiem z 500 gramów cytryn) oraz dokładnie wymieszać. Tak przygotowany wyciąg możemy dolewać do herbaty lub jeść prosto z łyżki.
Kolejnym sposobem jest wykorzystanie mieszanki ziół (takich jak między innymi dziurawiec czy mięta pieprzowa i szałwia) z czosnkiem oraz wodą. Parzymy ją przez dwadzieścia minut, a następnie pijemy dwa razy dziennie — powinna pomóc nam z dolegliwościami ze strony gardła i układu pokarmowego. Należy jednak uważać, bowiem dziurawiec wchodzi w interakcję z wieloma lekami. Przed wykorzystaniem tego sposobu sprawdź, czy to zioło jest dla ciebie bezpieczne.
ZOBACZ TEŻ: Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci
Te syropy z czosnku pokonają wiele chorób
Poza wspomnianymi sposobami rekomendowane jest również przygotowanie specjalnego syropu z czosnku, który można wykonać na kilka sposobów. W zależności od tego, co lubisz bardziej, możesz postawić na cytrynę i imbir, miód lub nawet ocet jabłkowy.
Jeśli zależy nam na pokonaniu pierwszych objawów przeziębienia, warto obrać główkę czosnku, zmiażdżyć ząbki i zalać całość szklanką miodu. Przecedzimy go po tym, jak spędzi tydzień w ciemnym miejscu.
Podobny proces zachodzi, gdy chcemy poradzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi — główkę czosnku obieramy i kroimy ząbki na kawałki, tym razem w ramach zalewy wykorzystujemy ocet jabłkowy. Tak przygotowana mieszanka będzie gotowa już po 3-4 dniach, łyżeczkę substancji należy rozpuszczać w wodzie.
Jeśli jednak potrzebujemy czegoś rozgrzewającego na chłodne wieczory, warto wykorzystać cytrynę i imbir. Proces przygotowania jest taki sam jak w przypadku syropu z miodem, jednak do słoiczka dołączamy dodatkowo pięciocentymetrowy kawałek imbiru oraz sok z dwóch cytryn.