Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana
Fot. Canva/Kampus Production, Pexels

Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana

19 kwietnia 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Ciepła pogoda wyciąga ludzi z domu, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Przy takiej okazji często spotykamy się przy grillu i spożywamy potrawy przyrządzone w ten sposób. Aby nie narażać się na spożywanie toksycznych substancji, warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

Jak ograniczyć wnikanie szkodliwych związków do żywności podczas grillowania?

Podczas rozpalania grilla należy pamiętać, by nie dokładać podpałki i nie podlewać węgla płynną podpałką w czasie grillowania , ponieważ w ten sposób do żywności mogą wniknąć toksyczne związki. Mogą się pojawić również w sytuacji, gdy kiełbasa lub mięso są bezpośrednio narażone na płomienie , a kapiący tłuszcz spada na rozżarzone węgle . Wówczas dochodzi do wydzielania substancji o działaniu rakotwórczym.

Z kolei do wydzielania nitrozoamin dochodzi w sytuacji grillowania w wysokiej temperaturze mięs peklowanych lub wędzonych , do których produkcji zastosowano związki azotowe . Z tego powodu znacznie zdrowsze będzie mięso z grilla niż kiełbasa.

Nie tylko cukier i cytryna. Dodaj do herbaty i odkryj ją na nowo
Eliksir młodości. Pij go codziennie, a stawy i jelita będą ci wdzięczne

Dlaczego warto zrezygnować z aluminiowych tacek?

Wiele osób dla ułatwienia sobie pracy podczas grillowania korzysta z metalowych tacek . W ten sposób jednak narażamy się na niebezpieczne związki . Jak wykazali naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia, folia aluminiowa jest bardzo szkodliwa i toksyczna dla organizmu .

Jeszcze gorsze działanie ma w sytuacji, gdy wykorzystujemy ją do podgrzewania potraw . Takie zachowanie sprzyja magazynowaniu się aluminium w kościach i mózgu . To natomiast może zwiększać ryzyko zachorowania na różne choroby, takie jak Alzheimer oraz osteoporoza . Ponadto aluminium może wywoływać nieodwracalne zaburzenia poznawcze i problemy z pamięcią .

ZOBACZ TEŻ: "Wnuki się brzydzą, a ja uwielbiam". Te dania z PRL nie mają dziś wzięcia

Podczas grilla aluminiowe tacki zastąp stalowymi

W Polsce natomiast panuje przeświadczenie, że korzystanie z aluminiowych tacek podczas grillowania jest korzystne dla zdrowia , ponieważ minimalizuje skapywanie tłuszczu na rozgrzane węgle. Wówczas wydzielają się bowiem toksyczne substancje. Natomiast w przypadku grilli innych niż węglowe zastosowanie tacek aluminiowych nie ma żadnego uzasadnienia poza wygodą.

Aluminium jest szczególnie niebezpieczne w przypadku grillowania jedzenia , które zawiera kwasy i sól , co często zdarza się w przypadku marynowanego mięsa.

Tacki aluminiowe lepiej zastąpić tackami stalowymi . Najlepiej, by były one wykonane ze stali szlachetnej lub żeliwa . Ponadto dzięki takiej decyzji wpłyniemy korzystnie na środowisko , ponieważ zrezygnujemy z korzystania z naczyń jednorazowego użytku, które po grillu trafiają do śmieci.

grillowanie, Fot. Canva Syda Productions.jpg
Fot. Canva/Syda Productions
grillowanie, Fot. Canva RDNE Stock project, Pexels.jpg
Fot. Canva/RDNE Stock project, Pexels
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie
Te produkty są nieocenione w walce z cholesterolem! Musisz po nie sięgnąć
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy