Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Jesienna dieta na odporność. Tych składników nie może zabraknąć w twoich posiłkach
fot. Canva/Jacob Lund

Jesienna dieta na odporność. Tych składników nie może zabraknąć w twoich posiłkach

12 listopada 2024
Autor tekstu: Magdalena Cichocka

Jesienią warto postawić na dietę, która pozytywnie wpłynie na odporność. Jest to bowiem czas obniżających się temperatur, a wiele osób boryka się wówczas z problemami zdrowotnymi. Aby nie zarazić się i móc w pełni cieszyć się zdrowiem i witalnością, warto pamiętać o kilku zasadach.

Jaka powinna być jesienna dieta?

Jesienią dużo trudniej jest dostać świeże warzywa i owoce, a jeśli już są one dostępne, często cena jest wysoka. Warto jednak pamiętać, że miesiące poprzedzające zimę to m.in. sezon cytrusów i dyń.

Dodatkowo warto pamiętać o innych produktach, które włączone do diety poprawią odporność. Mowa oczywiście m.in. o czosnku i cebuli , która stale powinna gościć na naszych talerzach. Do diety warto włączyć również m.in. paprykę, buraki, marchew, fasolę, brukselkę, por czy szczypiorek , które dostępne są jesienią.

Suchy szampon w czasach PRL-u. Tak radziły sobie nasze babcie
Pięć złych nawyków, które powodują bezsenność

Kiszonki i zdrowe tłuszcze

W diecie jesiennej nie powinno zabraknąć tłustych ryb , takich jak łosoś czy dorsz. Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w pestkach i orzechach , które są świetnym dodatkiem, chociażby do porannej owsianki lub sałatki.

Nieodłącznym elementem jesiennych posiłków powinny być kiszonki , tak bardzo zdrowe dla organizmu. Wspomogą one prace układu pokarmowego, a także uzupełnią ewentualne niedobory witaminy C.

Nie zapominaj się nawadniać

O ile w sezonie letnim większość osób regularnie sięga po wodę i inne napoje, tak jesienią wielu z niej rezygnuje. Obniżenie się temperatur sprawia, że mnóstwo ludzi automatycznie zaczyna pić mniejszą ilość płynów, co nie powinno mieć miejsca.

Należy pamiętać, że oprócz wody, warto sięgać po owoce, herbaty lub ziołowe napary , które również dostarczą organizmowi niezbędnych płynów. Warto postawić także na rozgrzewające i aromatyczne dodatki do ciepłych napojów, takich jak m.in. kurkuma, cynamon, szałwia, bazylia, tymianek, goździki, miód, mięta pieprzowa, imbir czy pieprz cayenne.

Zupę szczawiową zawsze jedz z jajkiem. W przeciwnym razie może zaszkodzić
USA wycofało z obrotu, a Polacy wciąż spożywają na potęgę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Cichocka

Z wykształcenia inżynier, z zawodu wydawczyni. Przepełniona kreatywnymi pomysłami miłośniczka rękodzieła i podróży.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy