Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Ludzie boją się tej ryby, a to prawdziwy unikat. W Biedronce wybierają dorsza
fot. Canva/Ivan Negru's Images

Ludzie boją się tej ryby, a to prawdziwy unikat. W Biedronce wybierają dorsza

24 maja 2024

W obecnych czasach wybór ryb na sklepowych półkach jest wręcz przeogromny. Mimo tego Polacy i tak zazwyczaj sięgają po łososia, dorsza czy też makrelę. Większość osób szerokim łukiem omija zwłaszcza jeden gatunek, który regularnie pojawia się m.in. w Biedronce. To karmazyn, który swoim wyglądem przypomina nieco potwora z morskich głębin. Jeśli do tej pory bałeś się go spróbować, koniecznie musisz to zmienić!

Wygląda jak potwór, ale świetnie smakuje

Nie da się ukryć: karmazyn może przerażać. To niezwykła ryba o krwistoczerwonym kolorze, wyłupiastych oczach i kolcach na głowie oraz pokrywach skrzelowych. Jej ciało może osiągać nawet metr długości, a waga często zbliża się nawet do 15 kilogramów.

Ryba ta żyje w wodach północnego Atlantyku, u wybrzeży północnej Europy aż do Ameryki, Grenlandii i Islandii. Można ją spotkać na głębokości nawet 1000 metrów — stąd  stąd jej charakterystyczny wygląd umożliwiający odnalezienie się na takich głębinach.

Mimo że karmazyna nie znajdzie się w polskich wodach, to rybę tę można czasem znaleźć w marketach i hurtowniach rybnych. Warto się za nią rozglądać, ponieważ cechuje się wyjątkowo delikatnym smakiem, przypominającym nieco dorsza. Ma też szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Karmazyn
fot. Canva/7maru


„Najgorsza ryba”, a Polacy ją uwielbiają. Ma ogrom ołowiu
Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka

Karmazyn na talerzu - bogate źródło składników odżywczych

Karmazyn, tak samo zresztą jak inne ryby słonowodne, jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które wywierają świetny wpływ praktycznie na każdą funkcję organizmu: od mózgu i wzroku , przez układ krążenia, układ odpornościowy i nerwowy, aż po kości, włosy , skórę i paznokcie. Ale to nie wszystko.

Mięso karmazyna zawiera duże ilości białka, a także witaminy B12 i selenu — jak wskazują badania, w zaledwie 100 gramach znajduje się ponad 50% dziennego zapotrzebowania na te substancje. Jakby tego było mało, jest tu również spora dawka fosforu i magnezu, a przy tym wyjątkowo mało tłuszczu i cholesterolu . W 100 g mięsa znajdziemy 1,54 g tłuszczu i tylko 52 mg cholesterolu. Jego niska kaloryczność sprawia, że jest idealną rybą dla osób na diecie.

Karmazyn
fot. Canva/alle12

Czytaj też: To najlepsza i najzdrowsza ryba. Bogactwo witamin i przystępna cena

Mięso karmazyna to unikat! Smakuje wyjątkowo

Karmazyn w smaku przypomina nieco dorsza, ale nie jest to dokładne określenie jego walorów. Z uwagi na to, że karmazyny bardzo powoli dojrzewają, ich mięso ma gęstą konsystencję. W smaku jest delikatne, kruche, soczyste i łagodnie słodkie.

Mięso tej ryby można podawać na wiele sposobów: idealnie sprawdzi się smażone, pieczone, gotowane, a nawet grillowane. Ze względu na delikatny smak karmazyna można łączyć z różnego rodzaju ziołami i marynatami dodając do niego swoje ulubione przyprawy.

Karmazyn
fot. Canva/ lsantilli
Dodaj trzy plasterki do wody zamiast cytryny. Odświeża i chroni skórę
To ciasto jest najlepsze na świecie! Polski wypiek zwyciężył w rankingu
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy