Możesz pić lub dodać do chleba. Złagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka
Te niezwykłe nasiona zaliczane są do gatunku "superfood", czyli nieprzetworzonej żywności zawierającej szereg ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Siemię lniane, bo o nim mowa, świetnie wpływa na układ pokarmowy i jest niezwykle cenne dla prawidłowej pracy jelit. Sprawdź, dlaczego powinno się stać obowiązkowym elementem twojej diety i w jaki sposób można je przyjmować.
Substancje odżywcze zawarte w siemieniu lnianym
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego, wykorzystywane jako zielarski środek leczniczy . Ich dobroczynny wpływ na organizm jest powszechnie zanany, dlatego nasiona od dawna wykorzystywane są w profilaktyce zdrowotnej, a także dla złagodzenia objawów niektórych chorób , głównie ze strony układu pokarmowego. Nic dziwnego, bo te zioła to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów!
Nasiona lnu są świetnym
źródłem błonnika
, który stanowi ponad 1/4 ich masy. W swoim składzie zawierają też
witaminy
A, C, E i F oraz minerały takie jak wapń, magnez czy fosfor
. A to nie koniec, bo siemię lniane jest także bogatym źródłem
kwasów omega 3
(które wywierają korzystny wpływ praktycznie na każdym aspekt organizmu). W swoim składzie posiada także cenne
fitosterole, lignany i śluzowe polisacharydy — to
- to właśnie dlatego po zalaniu wodą ziarenka zwiększają swoją objętość i pokrywają się śluzową "osłonką".
Siemię lniane na wrzody żołądka i nie tylko. Właściwości nasion lnu
Tak duże ilości witamin i minerałów nie mogą pozostać bez wpływu na organizm, dlatego warto wprowadzić siemię lniane do swojej codziennej diety . Wszystkie zawarte w nim substancje odżywcze w widoczny sposób wpływają na zdrowie i kondycję organizmu:
- usprawniają pracę jelit
- wykazują działanie przeciwmiażdżycowe
- zmniejszają stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi
- mają działanie antyoksydacyjne
- neutralizują działanie wolnych rodników
- wykazują działanie przeciwzapalne
- pomagają obniżyć poziom cukru we krwi
- korzystnie działają na gospodarkę hormonalną, co jest szczególnie pomocne w trakcie menopauzy
- wspomagają profilaktykę nowotworową
- obniżają ciśnienie krwi
-
wspomagają odchudzanie
Jednak jednym z najważniejszych zastosowań nasion lnu jest ich
wpływ na układ trawienny
, ponieważ stanowią doskonałe
remedium m.in. na zaparcia
. Śluz zawarty w nasionach chroni powłokę błony śluzowej przewodu pokarmowego, a do tego świetnie się sprawdza w przypadku
choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy, refluksie żołądkowo-przełykowym, a także przy nadkwasowości żołądka.
Jak można spożywać nasiona lnu?
Siemię lniane można spożywać na różne sposoby, a każdy z nich powinien pomóc uzyskać zamierzone efekty.
- Napój — w tym wypadku musisz zmielić ziarenka lub kupić je w formie sproszkowanej. Takie ziarna należy zalać wodą (ok. 5 g ziaren na pół szklanki ciepłej wody), a po 10 minut napój jest już gotowy.
- Kisiel — wystarczy wystarczy zalać ziaren szklanką ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na 30-60 minut. Pon tym czasie należy odcedzić gotowy napar przez sitko. Siemię lniane w tej formie idealnie sprawdzi się jako środek osłaniający błonę śluzową żołądka oraz jelit.
- Do sałatek, kanapek i deserów - uprzednio zmielona ziarna można dodać do różnego rodzaju wypieków, w tym ciast oraz chleba. Można nimi także posypać kanapkę, dodać je do jogurtu lub sałatki. Jeśli zdecydujesz się na sałatkę, to ziarna można użyć w całej postaci - wcześniej warto je jednak przyprószyć na suchej patelni (podobnie jak ziarna słonecznika czy też dyni).
- Do koktajli i zup — tutaj -tutaj można zastosować całe ziarna, które po zmieszaniu z koktajlem lub zupą należy zblendować na gładką masę.
Siemię lniane można spożywać codziennie, a badania wykazały, że już niewielka jego ilość (ok. 7 g - 1 łyżka) może przynieść korzystne dla organizmu efekty.