Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka
Fot. Canva/miniseries, Getty Images Signature

Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka

12 maja 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Fasola edamame pochodzi z Azji i dopiero od pewnego czasu zyskuje popularność w Polsce. Z wyglądu do złudzenia przypomina doskonale znany młody bób. Jak ją jeść i jakie są jej zalety?

Jak jeść fasolę edamame?

Fasola edamame to w rzeczywistości to samo, co soja , która w Polsce jest już dobrze znana. Zielone strączki zawierają jej niedojrzałe ziarna . Te mogą swoim wyglądem nieco przypominać bób. Fasolę można dostać w supermarketach z działami kuchni świata, ale od pewnego czasu można ją także znaleźć w dziale mrożonek w popularnych dyskontach.

Fasolę można jeść tak samo jak fasolkę szparagową – ugotowaną w lekko osolonej wodzie. W Azji często podaje się ją jako formę przystawki – podsmażonej i posypanej ziarnami sezamu . Równie dobrze można wyłuskać nasiona ze strąków i dodać je do zup, sałatek, past do chleba, jak również dań z ryżem czy makaronem .

fasola edamame
Fot. Canva/Olga Chzhu, Getty Images
Napój roślinny zamiast mleka? Zanim kupisz znajdź to na etykiecie
Wypij to przed posiłkiem i schudnij szybciej! Wystarczy jedna szklanka

Wartości odżywcze fasoli edamame

Edamame jest bogatym źródłem roślinnego białka . W 100 gramach tego strączka znajdziemy aż 20% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na tę substancję odżywczą. Do tego to także substancja obfita w błonnik , przy bardzo niskiej zawartości cukrów prostych – w 100 gramach znajdziemy ich zaledwie 2 gramy. Z tego powodu zalicza się do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym .

W fasoli edamame znajdziemy także witaminę K i kwas foliowy . To także źródło miedzi, fosforu, magnezu i żelaza . Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B i C , ale w mniejszej ilości. To także doskonale źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 .

fasola edamame
Fot. Canva/Olga Chzhu, Getty Images

ZOBACZ TEŻ: Grzyb, który smakuje jak kurczak. Polacy omijają go szerokim łukiem

Wpływ fasoli edamame na zdrowie

Fasola edamame może pozytywnie wpływać na zdrowie , między innymi dzięki obniżeniu poziomu cholesterolu , a także pozytywnemu wpływowi na układ krążenia . W ten sposób chroni organizm przed wieloma chorobami, na które z biegiem lat jesteśmy coraz bardziej narażeni. To także warzywo świetne dla osób z cukrzycą, ponieważ nie podwyższa poziomu glukozy .

Dodatkowymi zaletami jest zmniejszenie ryzyka raka prostaty u mężczyzn i zmniejszenie objawów menopauzy u kobiet . Należy jednak uważać, ponieważ podobnie jak soja czy tofu , ze względu na zawartość fitohormonów może zaburzać gospodarkę hormonalną, jeśli będziemy po nią sięgać zbyt często i w zbyt dużych ilościach.

fasola edamame
Fot. Canva/4kodiak, Getty Images Signature
fasola edamame
Fot. Canva/Maria Charizani, Pexels
Wiosna to dobry moment na kiszonki. Czas na coś innego niż ogórki
Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy