Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Nigdy nie jedz tych pomidorów. Skończy się bólem brzucha, a nawet gorzej
fot. MGA

Nigdy nie jedz tych pomidorów. Skończy się bólem brzucha, a nawet gorzej

5 czerwca 2024

Soczyste i czerwone pomidory nieodłącznie kojarzą nam się z latem. To właśnie wtedy warzywa te mają najlepszy, słodkawy smak. Niewiele osób jednak wie, że pomidory zawierają w swoim składzie substancję, która może być szkodliwa dla zdrowia! Dlatego niektóre z tych warzyw powinniśmy omijać szerokim łukiem.

Pomidory to cenne źródło witamin i minerałów. Wartości odżywcze pomidorów

Pomidory to warzywa z rodziny psiankowatych, które pochodzą z Peru, ale już wiele lat temu zadomowiły się również w Polsce, stając się jednym z podstawowych produktów w diecie Polaków . Obecnie można wyróżnić wiele odmian pomidorów, charakteryzujących się odmiennym kształtem, wielkością, a nawet kolorem. Warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu, bo zawierają szereg cennych dla zdrowia substancji odżywczych . Co ważne, są też niskokaloryczne i w dużej mierze składają się z wody, dzięki czemu idealnie sprawdzą się u osób na diecie .

Jakie wartości odżywcze można znaleźć w pomidorach? Na pierwszy rzut oka wysuwa się bogactwo witamin. W pomidorach można bowiem znaleźć witaminę A, witaminę C, K oraz witaminy z grupy B , w tym duże ilości witaminy B6. Nie można także zapomnieć o cennych minerałach, takich jak magnez, kwas foliowy, potas, mangan czy fosfor . W warzywach tych nie brakuje również białka i błonnika. Jednak najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen - najsilniejszy przeciwutleniacz z grupy karatenoidów , który odpowiada m.in. za opóźnienie procesów starzenia się.

Liście tej znanej rośliny działają lepiej niż dieta. "Szwagierka pije codziennie i chudnie"
Prosty sposób na długowieczność. Wystarczy, że dodasz to do diety

Co daje jedzenie pomidorów?

Pomidory zawierają wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu nie powinny być pomijane w codziennej diecie. Ich jedzenie może w korzystny sposób wpłynąć na organizm i działanie wielu narządów. Składniki zawarte w pomidorach:

  • wspomagają pracę serca i zmniejszają ryzyko zawału,
  • opóźniają procesy starzenia się,
  • wzmacniają odporność,
  • zmniejszają ryzyko raka wątroby oraz raka prostaty, płuc i żołądka,
  • regulują ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • wspomagają pracę tarczycy,
  • korzystnie wpływają na układ nerwowy,
  • chronią przed oparzeniami słonecznymi,

Pomidory nie są jednak wskazane osobom mającym wrażliwy przewód pokarmowy i zmagającymi się np. ze zgagą . Niestety, warzywa te mogą nasilać nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. To oczywiście nie oznacza, że nigdy nie można po nie sięgnąć! Pomidory powinny być w diecie, ale niektóre osoby muszą uważać z ich ilością oraz zadbać o to, by były dokładnie obrane ze skórki.

Tych pomidorów nigdy nie jedz! Zawierają szkodliwy składnik

Mimo całego dobroczynnego wpływu warzyw na organizm są takie pomidory, od których powinniśmy się trzymać z daleka. Chodzi o... pomidory zielone, czyli niedojrzałe (nie mylić z naturalnie dojrzałymi pomidorami o zielonej barwie). Wszystko dlatego, że zielone części pomidorów, w tym też m.in. liście, zawierają substancję zwaną solaniną . To organiczny, a zarazem toksyczny związek chemiczny, który może powodować poważne zatrucia pokarmowe.

Spożycie jej w dużych ilościach może powodować nudności, wymioty, biegunkę, a nawet podrażnienie ośrodkowego układu nerwowego, śpiączkę i napady drgawkowe. U osób niedożywionych i nieodpowiednio leczonych zdarzały się także zatrucia prowadzące do śmierci. To właśnie dlatego definitywnie powinno się unikać jedzenia niedojrzałych, zielonych pomidorów, bo zawartość solaniny wynosi w nich aż 500 mg na 1 kg warzywa . Dla porównania: w pomidorach dojrzałych jest jej zaledwie 5 mg na 1 kg.

Zielona pomidory
fot. Canva/Roman Budnyi


To najlepsze kiełki dla cukrzyków. Mało kto zna tę roślinę
Najlepsze i najzdrowsze mięso, a ludzie go nie doceniają. Wolą wybrać kurczaka
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy