Polacy przepłacają za chwyt marketingowy. Nawet 50 zł w błoto
Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP wynika, że wielu Polaków używa do smażenia oliwy z oliwek. Uważamy, że jest najzdrowszym możliwym wyborem, i chętnie płacimy za butelkę nawet kilkadziesiąt złotych. Dietetycy mogą tylko rozłożyć ręce. Owszem, oliwa z oliwek jest zdrowa, ale po co przepłacać, skoro równie dobry olej kosztuje nawet kilkanaście razy mniej?
Olej rzepakowy tańszy i lepszy od oliwy z oliwek?
Tanim i zdrowym odpowiednikiem oliwy z oliwek jest olej rzepakowy . Jak wynika z badań, mało kto z nas wie, że zamiast "śródziemnomorskiej oliwy z oliwek" można z powodzeniem i z tymi samymi korzyściami dla zdrowia używać go do do smażenia. W niczym nie ustępuje oliwie, a jest dużo tańszy .
Olej rzepakowy polskiej produkcji dostaniemy w sklepach za ok. 10 zł za litr . Ceny dobrej jakości oliwy z oliwek zaczynają się od 40 zł, ale litr może kosztować nawet i ponad 100 zł. Rachunek jest prosty, a niska cena to oczywiście nie jedyna zaleta oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy: skarbiec witamin dla zdrowia
Jak wskazuje raport przygotowany przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej , olej rzepakowy jest olejem o dużych walorach zdrowotnych. Eksperci zwracają uwagę, że porównaniu do innych olejów ma bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych, dużo witamin i steroli roślinnych.
W sposób szczególny należy uwypuklić dużą ilość, niedoborowego w naszej diecie, kwasu alfa-linolenowego (omega-3), która w tym oleju jest 10-krotnie większa niż w oliwie z oliwek - czytamy w badaniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Olej rzepakowy ma najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych , których spożycie należy ograniczać. To jedynie 6,7 proc., a więc mniej niż oliwa z oliwek (14,9 proc.).
Nasz krajowy odpowiednik greckiej oliwy zawiera również inne dobroczynne składniki.
To sterole roślinne , które obniżają stężenie cholesterolu we krwi, oraz witaminy E i K. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina K bierze zaś udział w procesie krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości - przypominają eksperci.
Olej rzepakowy: na to zwróć uwagę na etykiecie
Olej rzepakowy przy najpopularniejszych zastosowaniach w polskiej kuchni sprawdzi się więc jako godny zastępca oliwy z oliwek . Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by w zanadrzu mieć także zdrową oliwę ze względu na np. jej walory smakowe . Nie ma jednak potrzeby, by używać jej do smażenia, bo w tym przypadku ze względu na skład kwasów tłuszczowych zalecany jest właśnie olej rzepakowy.
Tak jak przy wszystkich codziennych zakupach , tak też przy zakupie oleju rzepakowego, warto zwrócić uwagę na etykietę. Najważniejszą z informacji jest ta, czy olej jest rafinowany . Rafinacja oznacza, że olej został w maksymalnym stopniu pozbawiony zanieczyszczeń i innych składników ubocznych. Jest on wtedy bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury, niż tłoczony na zimno.