Ta ryba smakuje jak kurczak, a jest dużo zdrowsza. Wspomaga pracę mózgu i wzroku
Nie od dzisiaj wiadomo, że ryby to obowiązkowy element codziennej diety. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinny lądować na naszych talerzach. A co z tymi osobami, które ryb nie lubią? Na pomoc przychodzi... belona. Ta niezwykła ryba w smaku przypomina kurczaka, a do tego ma zielone ości i świetnie wpływa na zdrowie.
Belona - ryba niedoceniana przez Polaków
Belona to drapieżna ryba występująca w Morzu Bałtyckim, Śródziemnym, Północnym i Czarnym, a także w wodach Oceanu Atlantyckiego. Jest jedną z najbardziej wyjątkowych ryb , bo jej ości są koloru... zielonego! Dzięki temu łatwo ją filetować i nie przegapić żadnej, nawet najmniejszej ości. Za ten wyjątkowy kolor odpowiada biliwerdyna, naturalny barwnik występujący w ciele belony. Ości nie zmieniają koloru nawet pod wpływem smażenia czy gotowania.
Mimo że belona jest niezwykle zdrowa i smaczna to kupienie jej wcale nie jest takie łatwe. Niestety, w Polsce jest wciąż niedocenianym gatunkiem i trudno trafić na nią w sklepach. Warto jej szukać w hurtowniach ryb (również tych oferujących sprzedaż online) lub w nadmorskich restauracjach serwujących ryby prosto z kutra. Z pewnością można ją też dostać u rybaków prowadzących połowy na morzu.
Regularne jedzenie belony korzystnie wpływa na mózg i wzrok
Belona, podobnie jak większość ryb, zawiera cenne dla zdrowia kwasy omega 3, dzięki którym organizm funkcjonuje lepiej i wydajniej. Ta ryba jest też świetnym rozwiązaniem dla osób, które niekoniecznie lubią morski smak — belona w smaku przypomina bowiem... kurczaka. Warto więc po nią sięgnąć z uwagi na jej korzystny wpływ na zdrowie, w tym szczególnie na mózg oraz wzrok.
Belona zawiera duże ilości białka, a przy tym niewielkie ilości tłuszczu, co sprawia, że jest świetnym wyborem dla osób będących na diecie.
Wśród ważnych dla zdrowia składników odżywczych,
oprócz kwasów omega 3 zawiera także witaminy A i D
. To właśnie kompozycja tych substancji wywiera dobry wpływ na pracę mózgu oraz wzroku. Szczególne znaczenie mają tu właśnie kwasy omega 3, które oddziałują m.in. na układ nerwowy i pomagają w utrzymaniu elastyczności błon komórkowych, przyczyniając się tym samym do prawidłowego funkcjonowania receptorów odpowiedzialnych za ostrość wzroku.
Dzięki belonie wzmocnisz kości. Wpływa na to witamina D
Niezwykła ryba, jaką jest belona, wpływa nie tylko na pracę mózgu czy wzroku. Zawarta w niej witamina D oddziałuje także na kości i stawy, wspomagając ich prawidłowe uwapnienie. W efekcie tego kości są mocniejsze i mniej podatne na różnego rodzaju urazy.
Witamina D ma również wpływ na wzmocnienie odporności, a jej niedobory mogą skutkować zmianami nastroju, pogorszeniem samopoczucia, a nawet depresją. Warto pamiętać o tym, że ryby powinny być nieodłącznym elementem codziennej diety i powinny lądować na talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu.