Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach
Fot. Canva/Robert Kneschke

Ta zielenina to samo zdrowie. Jeżeli jej nie znosisz, przyczyna jest w genach

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Ta aromatyczna roślina jest popularnym składnikiem zarówno w kuchni Azji, jak i Meksyku. Znajdziemy ją też w wielu przyprawach, np. w curry czy garam masala. Mimo jej bezcennych prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza dla żołądka, wiele osób za nią nie przepada. Powód bardzo zaskakuje!

Kolendra: kiedy smakuje najlepiej?

Kolendra jest zieloną rośliną, która swoim wyglądem może przypominać liście pietruszki . W przeciwieństwie do popularnej w Polsce gorzkawej natki, charakteryzuje się lekko anyżowym, cytrusowym smakiem i zapachem . I choć wygląd rzeczywiście może nas zwieść, w sklepie wystarczy powąchać liście, by na pewno się nie pomylić.

Podobnie jak pietruszka, kolendra oddaje swoje najcenniejsze właściwości, jeśli doda się ją do potrawy na sam koniec , już po zakończeniu obróbki termicznej. Roślina ma jadalne zarówno liście jak i nasiona, owoce, łodygę oraz korzenie . W kuchni najczęściej wykorzystywane są liście oraz przyprawa powstająca ze sproszkowanych suszonych nasion.

kolendra 1.jpg
Fot. Canva/Studio Doros, Getty Images
Polacy unikają go jak ognia, we Francji to hit. Cenny składnik zdrowej diety
Niedoceniany przysmak z PRL. Na jelita działa jak balsam

Właściwości zdrowotne: kolendra ma ich mnóstwo

Kolendra charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, które były doceniane już w starożytności. Roślina charakteryzuje się niską kalorycznością , a do tego dostarcza dużej ilości antyoksydantów . Jej regularne jedzenie pomaga w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym (na przykład chorobom układu krążenia) a także obniża ciśnienie i poziom cholesterolu .

Napar z nasion tej rośliny ma z kolei działanie moczopędne , a także usprawniające trawienie . Jego regularne zażywanie powinno pomóc także w przypadku nawracających wzdęć . Jak wskazują badania, spożywanie kolendry może przynieść pomoc w przypadku braku łaknienia lub przerostu flory jelitowej .

ZOBACZ TEŻ: Jedzenie z grilla może być zdrowsze. Wystarczy jedna drobna zmiana

Dlaczego tak wiele osób nie lubi kolendry?

Mimo jej prozdrowotnych właściwości, wiele osób uważa kolendrę za niezjadliwą . Jej smak bywa bowiem porównywany do mydła czy gleby . Badania ujawniły jednak, że za takie odczucie odpowiada mutacja genu OR6A2.

Aż 10 proc. populacji może posiadać tę mutację , która przyczynia się do awersji do kolendry. Nie należy się zatem martwić, jeśli potrawy doprawione tym składnikiem smakują nam jak z dodatkiem mydła. W tym przypadku niechęć do kolendry jest bowiem całkowicie naturalna.

kolendra 2.jpg
Fot. Canva/egal, Getty Images
Wegański składnik pełen witamin. Tofu w codziennej diecie
Wiosna to dobry moment na kiszonki. Czas na coś innego niż ogórki
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy