Polacy unikają go jak ognia, we Francji to hit. Cenny składnik zdrowej diety
Ta roślina to bohaterka zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, a w Polsce niezwykle rzadko jest składnikiem codziennej diety. Mniszek lekarski, bo o nim mowa, znany jest ze swoich wszechstronnych zalet dla zdrowia. Warto przekonać się, że to nie tylko ozdoba łąk i trawników.
Mniszek lekarski a mlecz: tym różnią się te dwie rośliny
Mniszek lekarski często bywa mylony z mleczem, w rzeczywistości jednak to dwie różne rośliny. Mniszek, w przeciwieństwie do mleczy, cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Z tego powodu znalazł swoje zastosowanie w medycynie naturalnej.
Jadalny mniszek lekarski ma kilka łodyg bez liści, a niejadalny mlecz rozpoznamy po jednej grubej łodydze.
Mniszek lekarski zbiera się dwa razy w roku. Jesienią wykorzystuje się jego korzenie, a wiosną - liście i kwiaty. Korzenie po zebraniu są oczyszczane, a następnie suszone w suszarni ogrzewanej lub naturalnej. Z otrzymanego proszku można na przykład zaparzyć herbatę, która wzmacnia odporność organizmu.
Wśród innych zastosowań medycznych mniszka lekarskiego można wymienić jego pomoc w leczeniu kurzajek, trawieniu, obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwalczaniu trądziku.
Te ryby to złoto dla zdrowia! Wprowadź je do jadłospisu i poczuj się lepiej Niezwykle zdrowe i coraz droższe! Za te warzywa zapłacimy więcejSyrop z mniszka lekarskiego to skarbnica zdrowia
Mniszek lekarski może zostać wykorzystany do produkcji syropu, który ma działanie przeciwkaszlowe, oczyszczające, a także przeciwmiażdżycowe. Taki syrop działa wspomagająco w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych i układu moczowego. Poprawia też trawienie i łagodzi dolegliwości skórne.
Mniszek lekarski wspomaga także organizm w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego, a także przyspiesza gojenie ran. To zasługa cennych składników. W syropie z mniszka lekarskiego znajdują się bowiem między innymi:
- witaminy A, C i D, które są odpowiedzialne za wzmocnienie układu kostnego
- witaminy z grupy B pozytywnie wpływające na działanie wątroby i układu nerwowego
- potas, krzem, magnez, żelazo
- inulinę, która zmniejsza poziom cukru we krwi
- kwas krzemowy wpływający na poprawę wyglądu
- asparaginę wspierającą pracę mózgu
- triterpeny obniżające poziom cholesterolu oraz wykazujące działanie detoksykacyjne
- flawonoidy opóźniające procesy starzenia
- garbniki o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych.
ZOBACZ TEŻ: Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie
Mniszek lekarski w kuchni
Mniszek lekarski ma swoje zastosowanie również w kuchni. Z powodzeniem może stanowić część diety. Jadalne są korzenie, młode liście, a także kwiaty. Te wyrywa się pojedynczo z kwiatostanów, a następnie służą one do produkcji syropu, a także jako dodatek do wina i piwa.
Liście można dodawać do sałatek i surówek, ale przed jedzeniem trzeba je sparzyć wrzątkiem. W ten sposób często spożywa się je we Francji i Japonii. Można także wykorzystać go podobnie jak szpinak. Korzenie natomiast można wykorzystać jako zamiennik kawy, ale w tym celu trzeba je wcześniej uprażyć.