Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Taka jest bezpieczna dawka soli dziennie. Polacy jedzą dwa razy więcej
Fot. Canva/Rido

Taka jest bezpieczna dawka soli dziennie. Polacy jedzą dwa razy więcej

9 września 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce, spożywają dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecane dawki bezpieczne dla zdrowia - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.

Im więcej soli, tym więcej chorób. Eksperci ostrzegają

Jak przypominają eksperci, nadmiar soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób .

Nadmierne spożycie soli może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych , m.in. nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, raka żołądka i prawdopodobnie również raka przełyku, może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a najnowsze badania wskazują, że także otyłości – ostrzega prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Tymczasem Polacy znacznie przekraczają w swojej codziennej diecie bezpieczne dla zdrowia dawki soli. Jemy jej nawet dwukrotnie więcej .

Projekt bez nazwy - 2024-09-09T094236.204.jpg
Fot. Canva/VM
Tak jasnowidze pomagają polskiej policji. Statystyki są miażdżące
Tajemnica pogrzebu Krzysztofa Klenczona. W pierwszym rzędzie usiadła nieznajoma

Dzienny limit soli. Tyle powinniśmy jeść

Instytut Żywności i Żywienia ustalił, jaka maksymalna dawka soli dziennie jest zalecana. Okazuje się, że należy jeść nie więcej niż 6 gramów soli dziennie. To tyle, ile mieści się na łyżeczce.

Nie chodzi tylko o “łyżeczkę soli” używaną np. do dosalania gotowych potraw, ale także o sól zawartą już we wszystkich potrawach czy przekąskach, które spożywamy dziennie.

Projekt bez nazwy - 2024-09-09T094340.623.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Z wyliczeń ekspertów wynika, że spożycie soli w Polsce sięga obecnie blisko 11 gramów na osobę dziennie . To małe pocieszenie, ale w 1998 roku było to aż 15 gramów. Świadomość szkodliwości nadmiaru soli rośnie, ale nadal spożywamy jej zbyt dużo.

Mniej soli w diecie to więcej zdrowia. Rady ekspertów

Dietetycy podkreślają, że ograniczenie soli w diecie nie musi wcale oznaczać wielkich wyrzeczeń.

Na przykład zamiast sera żółtego można zjeść twarożek, zamiast wędliny – mięso pieczone, zamiast groszku konserwowego – groszek z mrożonki. Przygotowując potrawy, można ograniczyć dodatek soli, zastępując ją innymi przyprawami, ziołami albo jej zdrowszym zamiennikiem: solą sodowo-potasową - radzą eksperci Instytutu Żywności i Żywienia.

Jakimi przyprawami zastąpić sól? Smaczne dodatki znajdziesz na tej liście naturalnych zamienników soli .

Najpierw jednak należy przede wszystkim - jak radzą dietetycy - należy odstawić solniczkę ze stołu . Wtedy pokusa dosolenia potraw będzie znacznie mniejsza.

Te warzywa chłoną pestycydy jak gąbka. Eksperci ocenili szkodliwość
Objawy wysokiego kortyzolu. Ciało wysyła takie sygnały alarmowe
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy