Taka jest bezpieczna dawka soli dziennie. Polacy jedzą dwa razy więcej
Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce, spożywają dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecane dawki bezpieczne dla zdrowia - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Im więcej soli, tym więcej chorób. Eksperci ostrzegają
Jak przypominają eksperci, nadmiar soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób .
Nadmierne spożycie soli może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych , m.in. nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, raka żołądka i prawdopodobnie również raka przełyku, może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a najnowsze badania wskazują, że także otyłości – ostrzega prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Tymczasem Polacy znacznie przekraczają w swojej codziennej diecie bezpieczne dla zdrowia dawki soli. Jemy jej nawet dwukrotnie więcej .
Dzienny limit soli. Tyle powinniśmy jeść
Instytut Żywności i Żywienia ustalił, jaka maksymalna dawka soli dziennie jest zalecana. Okazuje się, że należy jeść nie więcej niż 6 gramów soli dziennie. To tyle, ile mieści się na łyżeczce.
Nie chodzi tylko o “łyżeczkę soli” używaną np. do dosalania gotowych potraw, ale także o sól zawartą już we wszystkich potrawach czy przekąskach, które spożywamy dziennie.
Z wyliczeń ekspertów wynika, że spożycie soli w Polsce sięga obecnie blisko 11 gramów na osobę dziennie . To małe pocieszenie, ale w 1998 roku było to aż 15 gramów. Świadomość szkodliwości nadmiaru soli rośnie, ale nadal spożywamy jej zbyt dużo.
Mniej soli w diecie to więcej zdrowia. Rady ekspertów
Dietetycy podkreślają, że ograniczenie soli w diecie nie musi wcale oznaczać wielkich wyrzeczeń.
Na przykład zamiast sera żółtego można zjeść twarożek, zamiast wędliny – mięso pieczone, zamiast groszku konserwowego – groszek z mrożonki. Przygotowując potrawy, można ograniczyć dodatek soli, zastępując ją innymi przyprawami, ziołami albo jej zdrowszym zamiennikiem: solą sodowo-potasową - radzą eksperci Instytutu Żywności i Żywienia.
Jakimi przyprawami zastąpić sól? Smaczne dodatki znajdziesz na tej liście naturalnych zamienników soli .
Najpierw jednak należy przede wszystkim - jak radzą dietetycy - należy odstawić solniczkę ze stołu . Wtedy pokusa dosolenia potraw będzie znacznie mniejsza.