Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu
Fot. Canva/ChiccoDodiFC, Getty Images

To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu

19 maja 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Raz na jakiś czas warto zrezygnować z przyzwyczajeń w kuchni i na zakupach. Polskie sery i twarogi są pyszne i zdrowe, ale jest jeden ser, którego wartości odżywcze wyróżniają się na tle innych. A na dodatek jest przepyszny i ma wiele zastosowań.

Ricotta ma wszechstronne zastosowanie

Ricotta jest delikatnym, kremowym serem, który pochodzi z Włoch. Ma szerokie zastosowanie i jest stosowany nie tylko w potrawach słodkich, ale i słonych.

Ricotta wyróżnia się delikatną konsystencją i łagodnym smakiem . To właśnie ten ser jest składnikiem licznych serników, cannoli czy pastieri napoletany , czyli słynnego włoskiego placka z nadzieniem.

Ricotta.jpg
Fot. Canva/genious2000de, Getty Images

Ricotta z powodzeniem może być również składnikiem wytrawnych potraw , takich jak makarony, pizza czy sałatki. Sprawdzi się tez jako dodatek do jajecznicy, omletów, sufletów i naleśników.

Najlepsza ryba, a Polacy prawie jej nie znają. Jest najzdrowsza i tania
Nie jesz mięsa? Fasola edamame to doskonałe źródło białka

Ricotta a mascarpone: łatwo o pomyłkę

Ser ricotta jest także znany ze swojej niskiej kaloryczności . Z tego powodu może być stosowany przez osoby będące na diecie. Pod tym kątem to znacznie lepszy wybór niż mozzarella czy mascarpone .

Z drugim z nich ricotta często bywa zresztą mylona, ponieważ oba są popularnymi włoskimi serami o kremowej konsystencji.

Ricotta jest produkowana w procesie odwirowywania serwatki pozostałej po produkcji innych serów . Z kolei mascarpone jest wytwarzany ze śmietanki kwaszonej kwaskiem cytrynowym .

ZOBACZ TEŻ: Sekretna zaleta truskawek. To się dzieje, gdy jemy je codziennie

Właściwości zdrowotne ricotty

Ricotta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka , które zawiera niezbędne aminokwasy. Znajdziemy w nim też sporo wapnia , ważnego do zachowania trwałości oraz odpowiedniej struktury kości i zębów. W serze ricotta znajduje się również fosfor i selen .

Ten pyszny włoski ser zawiera także sporo witaminy B12 , która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. W ricotcie najdziemy również witaminę B2 , niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i wzroku. Ponadto witamina ta bierze udział w procesach przemiany materii. Ser ten zawiera również witaminy A, D i K .

Ricotta (2).jpg
Fot. Canva/Arx0nt, Getty Images
Polacy przepłacają za chwyt marketingowy. Nawet 50 zł w błoto
Nie tylko miód to super food. Pyłek pszczeli na trawienie i wzmocnienie
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy