Tym przysmakiem zajadano się w PRL-u. Nie każdy wie, że pomaga zachować młodość!
Ten słodki przysmak kojarzony jest przede wszystkim z czasami PRL-u. A niesłusznie, bo zawiera wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na serce, kości, a nawet opóźniają procesy starzenia. Jedz go regularnie i ciesz się pięknym, młodym wyglądem!
To słodki hit PRL-u. Zajadano się nim na potęgę
Jak wiadomo PRL to niezwykle trudny czas, w którym trzeba się było zmierzyć z brakiem dostępu do podstawowych artykułów, w tym również żywności. Po kawałek mięsa czy chleba trzeba było stać w długich kolejkach, a na końcu i tak okazywało się, że produktów akurat zabrakło. Sklepowe półki zasadniczo świeciły pustkami, a jedyne co było powszechnie dostępne to... ocet.
Mimo dużych problemów ludzie zawsze znaleźli sposób, by urozmaicić sobie życie.
A przecież nic tak nie poprawia humoru jak kawałek czegoś słodkiego.
Dostanie prawdziwej czekolady w czasach PRL-u graniczyło z cudem, dlatego ludzie sięgali po inne, równie słodkie i smaczne przysmaki.
Niekwestionowaną królową tamtych czasów była... chałwa!
Jednak niewiele osób wie, że oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne.
Czytaj też: Polacy nie doceniają tej kaszy. Daje tyle jodu, co spacer nad morzem
Cenne dla zdrowia składniki odżywcze zawarte w chałwie
Początków powstania chałwy należy się dopatrywać w Iranie. To właśnie stamtąd wywozi się ten przysmak przygotowywany z karmelu oraz miazgi nasion oleistych. Obecnie istnieje bardzo wiele odmian chałwy, sporządzanej z różnych odmian nasion, np. sezam w Turcji, słonecznik na Ukrainie, a kasza manna w Azji. Można też do niej dodać orzechy, bakalie, wanilię lub kakao . Każdy, kto choć raz próbował chałwy doskonale wie, że jej smaku nie da się pomylić z niczym innym. Ale oprócz tego, że jest słodka i pyszna, na uwagę zasługują jej rewelacyjne właściwości prozdrowotne.
Chałwa zawiera szereg cennych dla organizmu składników odżywczych.
Główną rolę pełni tu błonnik pokarmowy, będący źródłem białek i przeciwutleniaczy. To oczywiście nie koniec, bo chałwa bogata jest w witaminę E oraz witaminy z grupy B, takie jak B1, B3, B9 i B2. W jej składzie znajdziemy też szereg minerałów i pierwiastków: magnez, fosfor, żelazo, selen, cynk, wapń, miedź, potas i sód. Zawiera również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 9 i
omega 3
.
Chałwa na serce i młody wygląd. Jedz regularnie i poczuj różnicę
Dzięki bogactwu wartościowych składników odżywczych regularne jedzenie chałwy może pozytywnie wpłynąć na zdrowie i kondycję organizmu:
-
wspomaga pracę układu krwionośnego - reguluje krążenie krwi i zmniejsza ryzyko
chorób
serca
opóźnia procesy starzenia się komórek dzięki redukcji wolnych rodników, - pomaga utrzymać dobrą kondycję skóry sprawiając, że jest ona promienna, jędrna i zachowuje młody wygląd,
- korzystnie wpływa na wzrok ,
- zmniejsza ilość złego cholesterolu,
- wspomaga pracę układu nerwowego,
- wpływa na zwiększenie odporności.
Warto jednak pamiętać, by chałwę jeść regularnie, ale w niezbyt dużych ilościach. Niekontrolowane spożywanie tego słodkiego przysmaku z PRL może bowiem wpłynąć na sylwetkę - w chałwie nie brakuje tłuszczy, które mogą wpływać na zwiększenia masy ciała.