Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Użyj tego do ciasta zamiast jajek. Świetna alternatywa dla wegan
fot. Canva/homydesign

Użyj tego do ciasta zamiast jajek. Świetna alternatywa dla wegan

24 czerwca 2024

Jajka to podstawa wielu dań i wypieków. Chętnie jemy je na śniadanie lub kolację, dodajemy do sałatek, ciast i innych potraw. Jednak nie każdy może po nie sięgać. Czasem przemawiają za tym względy zdrowotne, a czasem etyczne. Co wtedy? Jak się okazuje, jest jeden produkt, którym z powodzeniem można zastąpić jajka.

Czy wegetarianie i weganie mogą jeść jajka?

Zarówno dieta wegańska jak i dieta wegetariańska opierają się przede wszystkim na rezygnacji z jedzenia mięsa. Między nimi są jednak dwie, zasadnicze różnice. Wegetarianizm wyklucza jedzenie istot żywych , takich jak zwierzęta, a nawet ryby i owoce może. Tutaj dopuszczalne jest jednak spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak m.in. sery, jajka i nabiał. Z kolei weganie nie jedzą niczego, co pochodzi od zwierząt. W ich diecie nie znajdziemy ani jajek, ani mleka, ani serów i jogurtów.

Przejście na wegetarianizm bądź weganizm może być podyktowane kilkoma względami. Czasem przemawiają za tym problemy zdrowotne - np. choroby sercowo-naczyniowe, wysoki cholesterol czy też alergie pokarmowe. Rezygnacja z jedzenia mięsa często podyktowana jest też względami etycznymi dotyczącymi niehumanitarnego traktowania zwierząt przeznaczonych na ubój.

Najlepszy jogurt, a Polacy rzadko go kupują. Zdrowszy od naturalnego
Ta ryba smakuje najlepiej, a Polacy rzadko ją wybierają. Nie wiedzą, co tracą

Siemię lniane jako alternatywa dla jajek

Weganie i wegetarianie muszą się czasem mocno nagimnastykować, by przy braku pokarmów odzwierzęcych zaspokoić potrzeby organizmu na wszystkie ważne składniki odżywcze. Niemały problem stanowią jajka , chociaż kwestia ta dotyczy wyłącznie wegan. Jajka, jak wiadomo, są podstawą wielu dań i wypieków. Oczywiście, nie ma problemu, by zrezygnować z jajecznicy na niedzielne śniadanie, ale co z przygotowaniem np. różnego rodzaju ciast? Warto też pamiętać, że jajka dostarczają wielu cennych substancji potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu.

Jak się okazuje, świetnym zamiennikiem jaj może być siemię lniane. W zmielonej formie doskonale nadaje się do różnego rodzaju wypieków. Wystarczy wymieszać siemię lniane z wodą w proporcji 1:3, a następnie dodać do przygotowywane ciasta. Siemię odpowiednio je zwiąże, sprawi, ze nie będzie się rozlatywać, a do tego zapewni mu sprężystość.

Korzystne właściwości siemienia lnianego

W poszukiwaniu najlepszych alternatyw dla produktów pochodzenia odzwierzęcego warto pamiętać o siemieniu lnianym, bo w swoim składzie ma wiele substancji odżywczych korzystnie oddziałujących na organizm.

Siemię lniane łagodzi objawy wielu chorób , głównie ze strony układu pokarmowego i jest doskonałym źródłem błonnika, który stanowi ponad 1/4 masy ziaren. W swoim składzie zawiera też kwasy omega 3, witaminy A, C, E i F oraz minerały takie jak wapń, magnez czy fosfor.

Siemię lniane
fot. canva/ baibaz
Jeśli to masz, nie jedz szparagów. Puryny mogą ci zaszkodzić
Odstaw ten składnik, a pryszcze zaczną znikać. Łatwo możesz go zastąpić
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Pawłowska

Ukończyłam studia dziennikarskie na Uniwersytecie Szczecińskim. Z mediami związania jest prawie 15 lat, w swojej karierze miałam do czynienia zarówno z pracą radiowca, dziennikarza jak i reportera online. Przeszłam kursy z zakresu SEO oraz prowadzenia social mediów.

Prywatnie jestem mamą na cały etat. Moją pasją jest jazda konna, której poświęcam każdą wolną chwilę.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy