Silver.Lelum.pl Aktywność Silversa Wiosna to dobry moment na kiszonki. Czas na coś innego niż ogórki
Fot. Canva/Mykola Lunov, Jacob Wackerhausen, Getty Images Signature

Wiosna to dobry moment na kiszonki. Czas na coś innego niż ogórki

25 kwietnia 2024
Autor tekstu: Sara Karmańska

Przygotowywanie kiszonek zwykle kojarzy się z jesienią, ale warto pamiętać o nich także wiosną. Kiszone warzywa są rewelacyjnym źródłem witamin,  żelaza, wapnia i magnezu. Nie musimy ograniczać się do przygotowywania kiszonek tylko podczas jednej pory roku. Wiosną także znajdziemy wiele warzyw, które mogą stanowić świetny pomysł na kiszonki.

Jak zrobić wiosenne kiszonki?

Przygotowanie kiszonek polega na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzonej przez bakterie mlekowe . W ten sposób można zakonserwować żywność , dzięki czemu będzie długo przydatna do spożycia. Zazwyczaj przygotowanie kiszonek polega na umieszczeniu wybranych warzyw w słoiku wraz z koprem i czosnkiem, a następnie zalanie ich solanką .

Choć kiszonki można kupić w sklepie, ich samodzielne przygotowanie ma wiele zalet . Po pierwsze sami odpowiadamy za ich skład i dokładnie wiemy, co się w nich znajduje . Ponadto bywa, że sklepowe kiszonki są pasteryzowane lub zbyt długo przetrzymywane w plastikowych beczkach. To ma z kolei niekorzystny wpływ na ich zdrowotne właściwości . Ich uszykowanie w domu można także potraktować jako chwilę relaksu.

Samotne kobiety jedzą więcej. W mózgu zwiększa się uczucie łaknienia
Te produkty są nieocenione w walce z cholesterolem! Musisz po nie sięgnąć

Zalety zdrowotne kiszonek na wiosnę

Kiszone warzywa mają wiele zalet dla zdrowia . To naturalne źródło witamin A i E , które neutralizują wolne rodniki . Kiszonki pozytywnie wpływają na odporność , ale również na wygląd włosów i skóry . Ponadto ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory w jelitach .

Kiszonki są również świetną propozycją dla osób, które myślą o zrzuceniu kilku kilogramów, ponieważ cechują się niską kalorycznością i dużą ilością błonnika . Do tego obniżają poziom cholesterolu, regulują wchłanianie glukozy we krwi oraz zwiększają przyswajalność wapnia i żelaza .

ZOBACZ TEŻ: Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspomaga układ trawienny i wspiera odchudzanie

Wiosenne kiszonki – jakie warzywa się nadają?

Wiosna oferuje nam wiele warzyw, które świetnie sprawdzą się w roli kiszonek. Choć kiszenie wielu osobom kojarzy się głównie z ogórkami i kapustą, można w tym celu wykorzystać wiele innych warzyw.

Dzięki temu zachowamy na dłużej smaki wiosny , a także zyskamy nowe dodatki do jedzenia , które mogą urozmaicić nasze posiłki przez cały rok. W słoikach jako kiszonki sprawdzą się między innymi:

  • koper włoski
  • rzodkiewki
  • sałata lodowa
  • seler naciowy
  • marchew z pomarańczą
  • szparagi zielone
  • rzepa
kiszonki, fot. Canva Marcin Jucha.jpg
Fot. Canva/Marcin Jucha
kiszonki, fot. Canva Alex Donin foodphotographer.jpg
Fot. Canva/Alex Donin foodphotographer
Eliksir młodości. Pij go codziennie, a stawy i jelita będą ci wdzięczne
Nie tylko cukier i cytryna. Dodaj do herbaty i odkryj ją na nowo
Obserwuj nas w
autor
Sara Karmańska

Z wykształcenia filmoznawczyni i… inżynier budownictwa. Od zawsze czuła jednak, że zawodową przyszłość chce związać z pisaniem. Wielbicielka filmów, seriali i popkultury. W czasie wolnym, jeśli akurat czegoś nie ogląda, spędza czas przy grach planszowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte