Wybierz najsmaczniejszą odmianę czereśni. Kształt serca to nie wszystko
O cenach tych owoców krążą już legendy. Na szczęście czereśnie są z reguły drogie tylko na początku sezonu. Powoli można je już dostać w przystępnych cenach. Warto wybrać i kupić te najlepsze. Zdaniem smakoszy i sadowników, jedna odmiana wyróżnia się na tle innych. Jak ją rozpoznać?
Czereśnia to królowa polskich sadów
W supermarketach i na straganach w Polsce najpopularniejsze są dwie odmiany czereśni. Najczęściej spotkamy owoce z odmian Kordia oraz Regina . Obydwie odmiany są słodkie (choć Regina nieco mniej) i soczyste. Kordia ma czerwonobrązowy kolor, a Regina lekko brązowy odcień.
To bardzo smaczne owoce , ale wielu smakoszom przypada do gustu inna odmiana. To wczesny gatunek , który już lada dzień będzie można kupić wszędzie. Mowa o odmianie Burlat , która owocuje stosunkowo wcześnie. A to nie jest jej jedyną zaletą. Miłośnicy czereśni wręcz rozpływają się w zachwytach nad jej smakiem .
Czereśnie Burlat wygrywają smakiem?
Dla klientów najważniejszy jest smak, a tutaj czereśnia Burlat ma wiele do zaoferowania. Smakosze chwalą jej aromat i miąższ, którego twardość jest po prostu "w punkt" . Jest bardzo soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Słodycz przełamuje nutka kwasku. To smak , który jednoznacznie kojarzy się z latem.
Czereśnie to jednak nie tylko pyszna i orzeźwiająca przekąska. To także dawka zdrowia. W owocach tych ukryte są pokłady witamin A, C, E, K i B6, a także tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. To także dużo minerałów , jak cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
Jak rozpoznać czereśnię Burlat?
Jeżeli sprzedawca nie podaje gatunku, trzeba samemu rozpoznać czereśnię. Burlat ma duże pofałdowane owoce, przypominające kształtem serce. Skórka jest lśniąca. W pełni dojrzały owoc jest dużo ciemniejszy od innych odmian: często bywa prawie czarny . To właśnie po tym kolorze najłatwiej rozpoznać tę odmianę.
Wszelkie odmiany czereśni najczęściej jemy na surowo , ale w szczycie sezonu, gdy będą już tańsze, warto pomyśleć o innych zastosowaniach. Są bowiem doskonałym dodatkiem do ciast, słodkich śniadań ( owsianek lub naleśników ) czy lodowych deserów . Nie zapominajmy też o przetworach. Dżem lub konfitura z czereśni będzie wspaniałym wspomnieniem lata w jesienne wieczory.