Zdrowie to piękno. Jak zaserwować sobie ten duet? Cudowne właściwości czosnku
Czosnek nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Za jego intensywnym smakiem i zapachem kryją się liczne właściwości lecznicze, dzięki którym możemy poradzić sobie z szeregiem infekcji i dolegliwości. Nie dla każdego jednak przełknięcie ząbka czosnku jest łatwe. Można sobie z tym poradzić, przygotowując naturalne mieszanki oraz syropy. Mało kto wie, jakie świetne właściwości urodowe ma ten aromatyczny dodatek.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem?
O właściwościach leczniczych czosnku mówi się od wieków — nie bez powodu jest on nazywany naturalnym antybiotykiem . Choć jego intensywny smak i zapach może odstraszać, warto przemóc się i zaadaptować go do swojej diety, szczególnie w okresie przeziębieniowym. Jest bardzo przydatny w walce z infekcjami, zarówno wirusowymi, bakteryjnymi, jak i grzybiczymi . Znajdziemy w nim liczne substancje mineralne, takie jak między innymi potas, żelazo czy magnez .
Oprócz tego w ząbku czosnku schowane są również witaminy z grupy B oraz witamina C. Jednak szczególną substancją, na którą warto zwrócić uwagę, jest tu allicyna . To ona nadaje temu warzywu intensywny zapach, a także zapewnia działanie bakteriobójcze. Dzięki temu zespołowi składników czosnek otrzymał miano naturalnego antybiotyku, który możemy wykorzystać do leczenia licznych infekcji oraz podniesienia swojej odporności . Może być również wykorzystywany do obniżenia ciśnienia oraz cholesterolu. Sprawdzić się może również w walce z zatkanymi porami, wspomaga walkę z trądzikiem przez zawartość naturalnych antybiotyków.
Możesz wykorzystać czosnek w tej formie
Choć czosnek ukryty w potrawach jako przyprawa ma z pewnością wielu fanów, a to za sprawą wspomnianego wcześniej intensywnego zapachu i smaku , nie każdy jest w stanie spożywać go na surowo, w całości, aby zadbać o swoją odporność. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym zniwelujemy niepożądane efekty jedzenia ząbków czosnku , zachowując przy tym jego prozdrowotne właściwości.
Jednym ze sposobów jest przygotowanie wyciągu z warzywa, dodając do niego wodę oraz sok z cytryny — kolejne naturalne wsparcie naszej odporności. Wystarczy obrać i zblendować trzydzieści ząbków czosnku, zalać płynami (litrem wody oraz sokiem z 500 gramów cytryn ) oraz dokładnie wymieszać. Tak przygotowany wyciąg możemy dolewać do herbaty lub jeść prosto z łyżki .
Kolejnym sposobem jest wykorzystanie mieszanki ziół (takich jak między innymi dziurawiec czy mięta pieprzowa i szałwia ) z czosnkiem oraz wodą. Parzymy ją przez dwadzieścia minut, a następnie pijemy dwa razy dziennie — powinna pomóc nam z dolegliwościami ze strony gardła i układu pokarmowego . Należy jednak uważać, bowiem dziurawiec wchodzi w interakcję z wieloma lekami. Przed wykorzystaniem tego sposobu sprawdź, czy to zioło jest dla ciebie bezpieczne .
ZOBACZ TEŻ: Skąd zakaz krojenia ciepłego pieczywa w Biedronce? Sklep na tym traci
Te syropy z czosnku pokonają wiele chorób
Poza wspomnianymi sposobami rekomendowane jest również przygotowanie specjalnego syropu z czosnku, który można wykonać na kilka sposobów . W zależności od tego, co lubisz bardziej, możesz postawić na cytrynę i imbir, miód lub nawet ocet jabłkowy .
Jeśli zależy nam na pokonaniu pierwszych objawów przeziębienia, warto obrać główkę czosnku, zmiażdżyć ząbki i zalać całość szklanką miodu . Przecedzimy go po tym, jak spędzi tydzień w ciemnym miejscu.
Podobny proces zachodzi, gdy chcemy poradzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi — główkę czosnku obieramy i kroimy ząbki na kawałki, tym razem w ramach zalewy wykorzystujemy ocet jabłkowy . Tak przygotowana mieszanka będzie gotowa już po 3-4 dniach, łyżeczkę substancji należy rozpuszczać w wodzie.
Jeśli jednak potrzebujemy czegoś rozgrzewającego na chłodne wieczory , warto wykorzystać cytrynę i imbir. Proces przygotowania jest taki sam jak w przypadku syropu z miodem, jednak do słoiczka dołączamy dodatkowo pięciocentymetrowy kawałek imbiru oraz sok z dwóch cytryn .