Silver.Lelum.pl Zdrowie i żywienie Zrób placki ziemniaczane jak Katarzyna Bosacka. Zdrowsze od zwykłych

Zrób placki ziemniaczane jak Katarzyna Bosacka. Zdrowsze od zwykłych

13 sierpnia 2024
Autor tekstu: Łukasz Jadaś

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Te wykonane według przepisu Katarzyny Bosackiej mają  dwie potężne przewagi nad innymi. Smakują jeszcze lepiej od "zwykłych" i są jednocześnie nieco zdrowsze. Wszystko dzięki dodatkom, które dodają im wartości odżywczych.

Tak robi placki ziemniaczane Katarzyna Bosacka. Mamy przepis

By przygotować złote i chrupiące placki ziemniaczane według Katarzyny Bosackiej , będziemy potrzebować nieco więcej składników niż zwykle. Specjalistka od zdrowego stylu życia dodaje bowiem do nich marynowaną cebulę i podaje je z wędzonym pstrągiem .

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • pół szklanki octu winnego
  • pół szklanki cukru
  • pół kilograma ziemniaków ,
  • 1 jajko,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 150 g wędzonego pstrąga,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka kaparów,
  • koperek,
  • olej rzepakowy,
  • sól.

Z tych składników należy najpierw przygotować marynowaną cebulę . Jak to zrobić?

Obraną czerwoną cebulę kroimy na pół w cienkie paseczki. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujemy z wody, przekładamy do słoika i zalewamy octem winnym. Dodajemy cukier i sól. Zamykamy słoik i wkładamy go do lodówki.

Szablony Lelum 2 – kopia - 2024-08-12T161803.553.jpg
Fot. Canva/Pixelshot
Kroję i wkładam do słoików. To moja najlepsza kiszonka z cukinii, wszyscy się nią zajadają
Kalafior inny niż gotowany. Prosty "babciny" przepis z PRL

Placki ziemniaczane według Bosackiej: przygotowanie

Gdy mamy już gotową cebulę, możemy zabrać się za przygotowanie placków ziemniaczanych . Tak poleca robić to Katarzyna Bosacka.

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Starte ziemniaki odcedzamy. Masę ziemniaczaną przekładamy do miseczki, dodajemy startą białą cebulę , jajko, mąkę i sól. Mieszamy.

Na patelni podgrzewamy olej. Wykładamy placuszki o średnicy ok. 5 centymetrów. Po usmażeniu na złoty kolor przekładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdy placek nakładamy odrobinę jogurtu , a na niego kładziemy kawałek wędzonego pstrąga, koperek, kapary i marynowaną cebulę ze słoika .

Katarzyna Bosacka podzieliła się tym przepisem w swojej książce "Bosacka po polsku: nowoczesne przepisy kuchni polskiej" .

Szablony Lelum 2 – kopia - 2024-08-12T161910.551.jpg
Fot. Canva/Pixelshot

Dodatek do placków ziemniaczanych. Bosacka podaje je z rybą

Katarzyna Bosacka nie bez powodu podaje placki ziemniaczane z pstrągiem . To ryba nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Jest wręcz skarbnicą cennych witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim:

  • selen,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E.

W pstrągu znajdziemy także duże ilości kwasów omega-3 , które pomagają obniżać stężenie cholesterolu we krwi. Wędzony pstrąg nie jest także rybą tłustą i może być smacznym składnikiem diety odchudzającej .

Zagadka przed igrzyskami paralimpijskimi. Polacy pytają o... literę "o"
Chorwacja walczy z irytującym zwyczajem. "Zapraszamy od 11:00 do 13:00"
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Jadaś

Redaktor portalu Silver.Lelum.pl. Zajmuje się tematyką społeczną, kulturalną i rozrywkową w kontekście pokolenia silversów. Napisz do mnie na adres lukasz.jadas@iberion.pl.
 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@lelum.pl
zdrowie i żywienie pielęgnacja i uroda aktywność Silversa Gwiazdy z życia wzięte quizy