Nie tylko cukier i cytryna. Dodaj do herbaty i odkryj ją na nowo
Herbata to napój, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić dnia. Każdy ma swoje upodobania odnośnie rodzaju, gatunku, a także ulubionego sposobu podania herbaty. Czasami warto urozmaicić sobie chwilę z filiżanką i nadać jej nowego smaku. Do tego napoju pasuje dużo więcej dodatków niż cytryna czy miód.
Herbata posiada bardzo wiele odmian
Herbata występuje w najróżniejszych odmianach. Do najpopularniejszych rodzajów należą czarna i zielona, ale istnieje aż sześć kolorów herbaty , które różnią się między sobą przede wszystkim sposobem produkcji. Różne procesy decydują o tym, czy herbata jest czarna, zielona, biała, turkusowa, żółta czy ciemna, potocznie zwana czerwoną .
Samo parzenie herbaty w niektórych krajach zostało sprowadzone do rangi sztuki. Nie da się jednak ukryć, że nawet przygotowując codzienną herbatę, sposób jej parzenia ma duże znaczenie . Na smak napoju wpływ mają przede wszystkim temperatura, gramatura i czas parzenia . Duże znaczenie ma tutaj także rodzaj herbaty .
Najpopularniejsze dodatki do hernbaty
W Polsce najchętniej dodajemy do herbaty cukier, miód i cytrynę . Te dwa ostatnie składniki są szczególnie popularne w okresie niższych temperatur, ponieważ rozgrzewają i pozytywnie wpływają na odporność. Należy mieć jednak na uwadze, że nie można ich dodawać, gdy herbata jest bardzo gorąca, ponieważ wysoka temperatura może negatywnie wpłynąć na zalety miodu i cytryny dla zdrowia .
Są także entuzjaści herbaty z mlekiem . Ten element jest nieodzowną częścią brytyjskiej herbaty. Mleko łagodzi smak i nadaje napojowi aksamitnej struktury i deserowego charakteru . Ten dodatek najlepiej sprawdza się z mocnymi i wyrazistymi herbatami czarnymi.
ZOBACZ TEŻ: "Wnuki się brzydzą, a ja uwielbiam". Te dania z PRL nie mają dziś wzięcia
Co jeszcze można dodać do herbaty?
Wielbiciele picia słodkich herbat mogą spróbować połączyć napój z konfiturą owocową . Kiedyś ten zwyczaj był bardzo popularny, w ostatnich latach stał się raczej rzadkością. Warto jednak spróbować go choć raz: kto wie, może podbije nasze kubeczki smakowe?
Innym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się wśród entuzjastów słodkich naparów, będą suszone owoce. Dodają herbacie lekkości i orzeźwiającej nuty . Aby dodać naparowi właściwości rozgrzewających , warto postawić na przyprawy takie jak cynamon, kardamon, pieprz, anyż, goździki czy imbir .
Można także zdecydować się na gotowy syrop do herbaty , który może z powodzeniem zastąpić inne substancje słodzące. Osoby, które stawiają na odchudzanie , mogą wypróbować natomiast naturalne zamienniki cukru , takie jak syrop z agawy, ksylitol czy stewię , które mają znacznie mniejszą wartość energetyczną niż sacharoza.