To najlepsze kiełki dla cukrzyków. Mało kto zna tę roślinę
Rośliny podczas kiełkowania wytwarzają olbrzymie ilości cennych składników odżywczych. To dlatego kiełki, czyli po prostu rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu, są tak wielką skarbnicą witamin. Kiełki jednej z roślin, na co dzień mało popularnej w Polsce, są bardzo cenne dla osób z cukrzycą: szczególnie w jej wczesnej fazie.
Kiełki pełne zdrowia dla każdego
Dietetycy doceniają kiełki jako cenne źródło witamin C, E oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego . Są także pełne potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku błonnika pokarmowego. Mają niską wartość energetyczną, a wielkim walorem w codziennej diecie jest to, że są po prostu smaczne .
Czy istnieją kiełki, które można uznać za “najzdrowsze” ? Nie, bo ich dobór zależy od aktualnych potrzeb naszego organizmu. Dla jednych najlepsze będą popularne kiełki rzodkiewki (wzmacniają odporność dzięki witaminie C), a inni skorzystają z walorów kiełków brokułu (dużo antyoksydantów). Wielu dietetyków poleca cukrzykom szczególnie jeden rodzaj kiełków.
Kiełki z lucerny najlepsze dla cukrzyków
W rekomendacjach diety dla cukrzyków , szczególnie we wstępnej fazie choroby, często pojawiają się kiełki lucerny . Lucerna to roślina często używana w medycynie naturalnej , ale jej zalety są potwierdzone naukowo. W swojej dojrzałej formie nie jest popularna w polskiej kuchni , ale warto docenić ją właśnie dzięki kiełkom.
Kiełki lucerny uważane są za naturalną multiwitaminę. Są bogate w potas , fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, a także witaminy C, witaminy A oraz witaminy z grupy B. Zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe, fitoestrogeny i garbniki. To dlatego włączenie tych kiełków do codziennej diety wspiera zmniejszanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Lucerna bezcenna dla osób w dojrzałym wieku
Nie tylko cukrzycy docenią wartości kiełków z lucerny , bo ta roślina pomoże również przy problemach z pęcherzem i prostatą, bólach reumatycznych oraz chorobach tarczycy. Dietetycy często polecają lucernę osobom starszym i rekonwalescentom, bowiem wzmacnia system immunologiczny.
Jak każdy składnik diety w nadmiarze, kiełki lucerny mają też swoje przeciwwskazania . Ze względu na dużą zwartość witaminy K kiełków lucerny powinny unikać osoby zażywające leki zmniejszające krzepliwość krwi . Są one przeciwwskazane również podczas ciąży.