To najzdrowsza odmiana orzechów. Polacy jedzą ich za mało

Orzechy to najzdrowsza przekąska, na jaką można śmiało pozwolić sobie w codziennej diecie. Stanowią skarbnicę białka, błonnika i bezcennych naturalnych tłuszczy. Dzięki temu, że istnieje tak wiele gatunków, każdy znajdzie swój ulubiony i najsmaczniejszy. Jeden z nich wyróżnia się jednak na tle innych tak bardzo, że szczególną uwagę zwrócili na niego kardiolodzy.
Mała przekąska o wielkiej wartości
W wytycznych Państwowego Zakładu Higieny dotyczących zdrowego żywienia znajdziemy wskazówkę, że Polacy powinni jeść więcej orzechów. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby każdy z nas spożywał codziennie około 30 gramów tej przekąski. Oczywiście w wersji bez soli i dodatkowych przypraw.
Co znajdziemy w orzechach, niezależnie od ich gatunku? Przede wszystkim to kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnik pokarmowy, witamina E, poliflenole, witaminy z grupy B6, a także wiele mikroelementów (np. miedź, magnez, potas, cynk i selen). Dla organizmu oznacza to pomoc w obniżaniu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, wzmocnienie odporności, poprawę pamięci, a także spowolnienie procesów starzenia.

Choć naukowcy są zgodni, że wszystkie orzechy są zdrowe niezależnie od gatunku, to szczególnie korzystne działanie dla ochrony układu sercowo-naczyniowego wykazuje jeden z nich. Nie są to ani cenione migdały, nerkowce czy orzechy pekan, ani też popularne orzechy ziemne czy laskowe.


Orzech włoski bezcenny dla serca
Orzech włoski, bo to jego dodatkowe dobroczynne działanie odkryli badacze, szczególnie korzystnie wpływa na pracę serca. W licznych badaniach stwierdzano, że najskuteczniej obniża poziom złego cholesterolu i że osoby regularnie jedzące tę odmianę są mniej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Jak czytamy w analizie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ma to swoje uzasadnienie w kilku faktach. Orzechy włoskie są szczególnie bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA). Jest to prekursor kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA występujących w tłustych rybach, które znane są ze swoich właściwości chroniących serce.
Dodatkowo, orzechy włoskie charakteryzują się także najkorzystniejszym spośród orzechów stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. "Zawierają składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, selen. Polifenole zawarte w orzechach włoskich wykazują zdolności antyoksydacyjne, co jest korzystne dla zdrowia tętnic. Orzechy włoskie są również bogate w witaminę E posiadającą właściwości korzystne dla zdrowia układu krążenia" - czytamy w analizie.
Jak włączyć orzechy do codziennej diety?
Wzbogacenie codziennej diety o orzechy włoskie jest bajecznie proste, bo każdy wie, że można je po prostu chrupać. Ta odmiana nadaje się jednak również jako dodatek do wielu potraw. Wzbogaci ich smak, nada chrupkości, a przy tym nie straci nic na swoich wartościach odżywczych.
Orzechy włoskie będą dobrze komponować się z wieloma sałatkami, płatkami owsianymi, jogurtami czy naleśnikami. Wyjątkowo dobrze smakują z wieloma zupami krem: będą miło chrupały zamiast np. grzanek. Warto dodać je do zapiekanki lub quiche.













